Leiders uit bouw- en vastgoedsector en eindgebruikers tekenen Ambitiestatement op PROVADA

Leiders uit de bouw- en vastgoedsector en eindgebruikers ondertekenen op dinsdag 2 juni om 14.30 uur tijdens PROVADA (Forum 1 in hal 11) een ambitiestatement voor het versnellen van de verduurzaming van de gebouwde omgeving. In het statement, een initiatief van de Dutch Green Building Council (DGBC), staat wat nodig is om de verduurzaming naar een volgende fase te brengen. Zo wordt onder andere gepleit voor nieuw leiderschap, transparantie en intensieve en integrale samenwerking. Ondertekenaars conformeren zich persoonlijk aan de inhoud van het statement en zullen dit in hun dagelijkse werk naleven en uitdragen.

Ambitiestatement

Het Ambitiestatement is het resultaat van een aantal bijeenkomsten georganiseerd door de Dutch Green Building Council (DGBC). 25 Leiders hebben vanuit verschillende perspectieven gediscussieerd over het onderwerp duurzaamheid. De discussie startte eind 2014 tijdens de eerste Green Leadership Summit op landgoed Nyenrode. Op 1 april kreeg deze bijeenkomst een vervolg in de boardroom van Amsterdam RAI.

‘The next step’

Volgens DGBC bestuursvoorzitter Jaap Gillis (CEO Bouwfonds IM) is het noodzakelijk om als branche een krachtige ambitie te formuleren. “Leiders moeten vandaag in actie komen. We moeten laten zien dat wij onze verantwoordelijkheid nemen om ‘the next step’ te zetten in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Het is goed te zien dat het statement breed draagvlak krijgt.”

Leiderschap en samenwerken

De deelnemers aan de sessies spraken de ambitie uit dat bedrijfsleven, overheden, maatschappelijk veld en eindgebruikers op een gelijkwaardige manier met elkaar gaan samenwerken en verantwoordelijkheid nemen in de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland. Om die ambitie na te streven, is een aantal veranderingen in denken en handelen noodzakelijk. Zo vinden de duurzame leiders dat de focus meer op kwaliteit en lange termijn moet komen te liggen. Tevens is het essentieel kennis te delen en integraal samen te werken. Ook is het van belang de behoeften van de eindgebruiker centraal te stellen en vanuit dat perspectief te handelen. Inspirerend leiderschap, transparantie, durf, respect en vertrouwen zijn daarbij belangrijke waarden.

Spiegel

De ondertekening vindt symbolisch plaats op een grote spiegel. Er is bewust gekozen voor deze metafoor; de ondertekenaar kan zich zo persoonlijk verbinden aan de inhoud van het Ambitiestatement. Groene leiders worden van harte uitgenodigd op 2 juni 14.30 uur aanwezig te zijn om een handtekening te zetten.

Lees ook het Ambitiestatement.

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria