Klimaatverdrag stimuleert verduurzaming bestaande gebouwde omgeving

Door het dit weekend gesloten Klimaatverdrag in Parijs hebben 190 landen zich gecommitteerd aan de doelstelling om 1,5 graad temperatuurstijging te tolereren, in plaats van 2 graden. Dat heeft voor veel bedrijfstakken grote impact, ook voor de bouw. De gebouwde omgeving is namelijk verantwoordelijk voor ongeveer eenderde van de CO2-uitstoot. Concreet betekent dit dat in gebouwde omgeving nog sterker moet worden ingezet op energiebesparing en het gebruik van duurzame materialen. Lees het complete Klimaatverdrag.

Verduurzamen bestaande bouw

De grootste opgave hierin ligt in het verduurzamen van de bestaande gebouwenvoorraad. Dutch Green Building Council is blij om te kunnen constateren dat het aantal duurzame bestaande gebouwen met een BREEAM-NL In-Use certificaat exponentieel toeneemt. Er zijn nu al meer dan 180 projecten gecertificeerd. Daar zitten grote gebouwen tussen van toonaangevende bedrijven, zoals van ABN AMRO. Hoewel deze groei natuurlijk positief is, is het feitelijk nog een druppel op een gloeiende plaat. In Nederland staan ongeveer 700.000 gebouwen, 50.000.000 vierkante meter is kantoor. Maar nog geen 2% van het kantooroppervlak heeft de duurzame prestaties laten beoordelen. Werk aan de winkel dus.

Toegankelijk

DGBC werkt er hard aan de BREEAM-NL In-Use systematiek toegankelijker te maken. Daarnaast doen we onderzoek naar wat de belangrijkste stakeholders binnen de gebouwde omgeving daadwerkelijk beweegt om gebouwen te verduurzamen. Met de inzichten kan nog beter worden gestuurd op verduurzaming. Ons streven is dat in 2020 minimaal 10.000.000 vierkante meter gecertificeerd moet zijn.

   

Gerelateerd

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)