INNAX: ‘smeed het ijzer als het heet is’

Wat als de eigenaar van het gebouw dat je huurt niet verder wil verduurzamen? “Dan ga je uiteindelijk weg”, is de even simpele als ingrijpende beslissing die Jörgen Waagenaar van INNAX voorstelt. Hij is algemeen directeur van de missiegedreven gebouwverduurzamer. Ook als gebouwverduurzamer moet je een gebouw huren, dus spreekt Waagenaar inmiddels uit ervaring.  

INNAX werd in 1992 vanuit een Rotterdamse kubuswoning opgericht door Philip Blaauw. In eerste instantie als afval- en energiemanagementbureau. Het bedrijf is in de loop der jaren gegroeid tot ongeveer 250 werknemers, verspreid over vijf locaties in Nederland. Als koploper op het gebied van verduurzaming, INNAX is ook themapartner Paris Proof, moet de eigen huisvesting natuurlijk wel verregaand energiezuinig zijn. “En hoewel onze oude locatie al goed presteerde op het gebied van energieverbruik, wilden wij het energieverbruik tot het niveau Paris Proof brengen. Het mooiste is als de eigenaar dit ook wil, maar in sommige gevallen gevallen betekent dit dat er verhuisd moet worden omdat de Paris Proof-ambitie te stevig is." 

Paris Proof ambitie

Philip is naast directeur-grootaandeelhouder van INNAX ook voorzitter van de werkgroep Zorg in het DGBC Deltaplan voor een Paris Proof gebouwde omgeving. Hij weet dus precies wat er nodig is om een gebouw Paris Proof te maken en qua energieverbruik terug te brengen tot 50 kWh per vierkante meter per jaar*. Toen duidelijk werd dat de gebouweigenaar die stap niet wilde maken, was de keuze helder. “We spraken met zo’n zes gebouweigenaren. Er was veel enthousiasme over onze Paris Proof ambitie, maar die vraagt natuurlijk ook de nodige investeringen van beide kanten. Dat raakt meteen de kern van het zogeheten ‘split incentive’ vraagstuk: hoe zorg je dat het voor zowel de eigenaar als de huurder interessant is om vergaand te verduurzamen.” Uiteindelijk koos INNAX met volle overtuiging voor het pand aan de Industrielaan. “Het heeft de beste papieren om onze duurzaamheidsambities te verwezenlijken. En het voldoet geheel aan onze comfort- en welzijnseisen, met flexibele werkplekken, een functionele werkomgeving, een fitnessruimte en zelfs een kleine bioscoop.”

 

De tip die Jörgen deelt: “Smeed het ijzer als het nog heet is. Er zijn veel natuurlijke momenten om te verhuizen. Grijp dat moment aan om een duurzaam pand te eisen van de verhuurder. Dat is het moment. Als je eenmaal in het gebouw zit, is het veel moeilijker om dergelijke zaken gedaan te krijgen. Gelukkig zien steeds meer gebouweigenaren in dat verduurzaming leidt tot waardevermeerdering en zekerheid voor de lange termijn.” INNAX hoefde buiten een bijdrage aan de (extra) zonnepanelen geen bijzondere toezeggingen te doen. Er is een huurcontract voor zes jaar getekend, dat is niet opvallend lang in de markt van kantoorverhuur.

Van 90 naar 50 kWh*

Het pand is nu nog niet Paris Proof, daarom komen op het dak dit jaar nog 350 panelen. Daarmee wordt een grote stap gezet om het kantoor uit 2007 Paris Proof te maken. “Er zit al een Warmte Koude Opslag-installatie (WKO) in. Het is al goed geïsoleerd. Het gebouw verbruikte bij de vorige eigenaar ongeveer 90 kWh per vierkante meter, dat is al heel zuinig. Met energie-efficiëntie kunnen we de laatste stappen zetten. We verlagen om te beginnen de vraag naar energie en vullen daarna aan met PV”, deelt Philip zijn plannen. Jörgen: “We willen laten zien dat het kan en zijn ons bewust van onze koplopersrol als lid van de DGBC Programmaraad. Hopelijk volgen er velen.” Naast de eigen Paris Proof ambitie, onderzoekt INNAX ook of het pand geschikt is om dienst te doen voor verdere verduurzaming van het gebied (omringende woningbouw) en daaraan energie te leveren door extra zonnepanelen te plaatsen.

Energizing the Future

INNAX zal 22 juni het pand betrekken en verwacht dan meteen ook personeel te kunnen ontvangen, ondanks het coronavirus. “Onze slogan is Energizing the Future”, vertelt Philip. “Dat geldt niet alleen voor de gebouwen, maar ook voor personeel. De gebouwen waarmee wij werken, moeten werknemers ook energie geven. Welzijn is dus een belangrijk aandachtspunt. En het pand is zo ruim opgezet en ingedeeld, dat werknemers er prima kunnen werken en bewegen met anderhalve meter afstand.”

Bekijk het Hoofdkantoor INNAX bij de voorbeeldprojecten.

 

*Inmiddels is de norm voor kantoren bijgesteld naar 70kWh GO

DGBC-partners

INNAX Gebouw & Omgeving

Professionals

Jörgen Waagenaar

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'