Hoofdkantoor INNAX, Veenendaal

De multidisciplinaire gebouwverduurzamer INNAX had een duidelijke ambitie: het hoofdkantoor moest Paris Proof worden. Op de ‘oude’ locatie lukte dat niet. De eigenaar wilde best verduurzamen, maar tot het niveau Paris Proof was een te grote stap. Dus is INNAX op zoek gegaan naar een ander kantoorgebouw dat wel aan die ambitieuze doelstelling kan voldoen.

 

Dat kantoor werd gevonden aan de Industrielaan 34 in Veenendaal. De eigenaar van dat pand wilde die laatste stap wel zetten en verbond op die manier INNAX als huurder. Het kantoorgebouw uit 2007 was namelijk al behoorlijk energiezuinig. Tijdens de bouw is er meteen een WKO-installatie geïnstalleerd. Daarom is er ook goede gevel-, dak- en raamisolatie.

Verbeterslagen

De vorige eigenaar verbruikte 90 kWh per vierkante meter per jaar. Er moest dus nog een stap worden gezet om Paris Proof (70 kWh) te worden. INNAX koos voor een aantal verbeterslagen:

 

  1. INNAX gebruikt haar eigen kennis en kunde om het energieverbruik te verlagen. Uiteraard wordt er gekeken naar mogelijkheden om verlichting te vervangen naar ledverlichting. Ook worden de prestaties van gebouwinstallaties tegen het licht gehouden. Daarmee verwacht INNAX enkele kWh’s per vierkante meter verbruik terug te brengen.
  2. Het kantoor, de oplaadpalen en de loods zaten allemaal op dezelfde meter. Vanuit Paris Proof zijn dat drie verschillende zaken, dus die worden nu separaat gemeten.
  3. Daarnaast zijn er 350 zonnepanelen aangelegd op het dak. Dat is ruim voldoende om het verbruik per vierkante meter terug te brengen tot Paris Proof, en zelfs eronder.

Onderhandelen

Dat een verhuizing noodzakelijk was om Paris Proof te worden, zorgde meteen voor een aantal goede lessen. Jörgen Waagenaar is algemeen directeur van INNAX en was betrokken bij de onderhandelingen met potentiële verhuurders. “Verhuizen heeft veel verschillende redenen. Als je dan met een nieuwe eigenaar gaat praten, geef dan meteen aan dat je Paris Proof wil worden. Niet als je er al in zit, dan ben je te laat.”

Ver gaan

Die gesprekken met verhuurders verliepen vaak hetzelfde: “Bij de verkennende gesprekken zijn verhuurders in het begin heel enthousiast. Pas als de investeringen ter sprake komen, krabbelen sommigen terug. En ja, wij willen heel ver gaan, dus moet je het ijzer smeden als het heet is.” De huidige verhuurder wilde ook echt mee in Paris Proof. Opvallend genoeg vroeg die niet heel veel van INNAX terug. Er is alleen huurcontract voor zes jaar afgesloten, niet bijzonder lang en INNAX deed een bijdrage in de extra zonnepanelen.

Lees hier meer over dit project.