Green Leadership Summit: “Branche moet nu groen leiderschap tonen”

De Dutch Green Building Council heeft gisteren op Landgoed Nyenrode de eerste editie van het Green Leadership Summit gehouden. Meer dan veertig leiders uit de bouw- en vastgoedsector gingen met elkaar in gesprek over duurzaam leiderschap. Het initiatief moet een vervolg krijgen, vonden de gasten. Want, zo stelt DGBC directeur Annemarie van Doorn, een gezamenlijke en gedeelde missie is nodig om de gebouwde omgeving te verduurzamen.

Toonaangevende groene leiders

Op het Green Leadership Summit waren onder andere John Quist (Unica), Job Dura (Dura Vermeer), Daan van der Vorm(Vorm), Jaap Gillis (Bouwfonds IM), Jos Melchers (MAB Development), Clemens Brenninkmeijer (Redevco), Coert Zachariasse (Delta Development), Maurits Groen (MGMC), Gerard Groener (Corio), Huib Boissevain (Annexum) aanwezig. Zij vinden dat het tijd wordt dat de gehele branche groen leiderschap toont. Immers, gebouwen zijn wereldwijd goed voor meer dan 40 procent van de CO2 uitstoot. Het is twee voor twaalf, oordeelt Van Doorn.

Gezamenlijk perspectief noodzakelijk

Het is noodzakelijk dat de branche niet naar duurzaam bouwen kijkt vanuit het perspectief van geld verdienen. Ook BREEAM-NL certificaten of andere duurzaamheidscertificaten halen vormt niet louter de oplossing. “We moeten er op een hoger niveau naar kijken”, vertelt Van Doorn. “Daarom is het goed dat dé groene leiders uit de branche samen om tafel zitten, geïnspireerd worden door interessante sprekers uit andere sectoren en zo hun kennis en ervaring inbrengen in hun eigen organisatie. Dat is groen leiderschap.”

Inspiratie

De dag startte met persoonlijke inspirerende verhalen vanuit andere sectoren. Zo vertelde Iwan Gobel, oprichter van Burton Cars over zijn jongensdroom. De Burton Car Company, is in korte tijd uitgegroeid tot grootste en duurzaamste sportwagenfabriek van Nederland ooit. Zelfs tijdens de afgelopen crisisjaren behaalde het bedrijf omzetstijgingen van meer dan 10%. Hij liet zien hoe passie, doorzettingsvermogen, lef en creativiteit grondleggers zijn van succes.

Robert Jan van Ogtrop, internationaal gevierd zakenman sprak over zijn omkeerpunt. Hij noemt zichzelf een man met een traditionele businesscarrière. Hij was zo iemand die zijn route naar de top helemaal van tevoren had uitgestippeld en toen de vraag aan zichzelf stelde: What really makes you tick? Het antwoord was de natuur en van respect voor het leven om ons heen, voor dat wat nooit meer terugkomt als we het niet beschermen. Hij nam een sabbatical en reisde naar Afrika. Niet veel later richtte Van Ogtrop met anderen de Foundation for Natural Leadership op. Die beoogt om mensen via het Wilderness Leadership Transformation Programme in wezenlijk contact met de natuur te brengen, waardoor zij hun beleid op duurzame wijze gaan invullen.

André Veneman (AkzoNobel) sprak onder andere over zijn tijd als bedrijfsarts en over het moment dat hij bij toenmalig CEO Hans Wijers binnenstapte en aangaf dat hij het een goed idee vond om duurzaamheid te gaan omarmen. Maar dan ook echt. Want Green Washing was niet aan hem besteed. Inmiddels is duurzaamheid onderdeel geworden van de business van het bedrijf.

Ed Nijpels (NL Ingenieurs) vertelde onder andere over zijn tijd als minister van VROM en het eerste Nationaal Milieubeleidsplan (NMP) wat Nederland 25 jaar geleden internationaal op de kaart zette en wat een blauwdruk vormde voor diverse Europese beleidsplannen. Ter illustratie nam hij een van de spotprenten mee die er indertijd verschenen van hem. De mooiste spotprenten sieren —ingelijst en wel— zijn keuken.

Green Leadership Profiel

In de middag ging men in gesprek aan de hand van een zogenaamd Green Leadership Profiel het zogenaamde 6C model - 6 leiderschapskwaliteiten die duurzame leiders dienen te hebben. Dit model komt uit 4 jaar PhD onderzoek. Op basis hiervan werd de deelnemers gevraagd een Green Leadership Profiel in te vullen.

Graag een vervolg

De CEO’s en directeuren gaven aan een dergelijk Summit graag frequenter te laten plaatsvinden. Vandaar dat een vervolg komt op het Green Leadership Summit van de Dutch Green Building Council. Wanneer dat is, wordt later bekendgemaakt.

Bekijk de foto'slees meer over GLS 2014

De dag werd mede mogelijk gemaakt door Delta Development, Unica, Dura Vermeer en Vorm.

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria