Ga zo snel mogelijk aan de slag met netto nul CO2 in de bouw

De omslag van het denken in duurzame energiebronnen naar bouwen binnen het CO2-budget gaat razendsnel. Maar nog niet snel genoeg om de klimaatdoelen van Parijs te halen. “Terwijl biobased bouwen vaak mooiere kwaliteit bouw en een gezonder binnenklimaat oplevert”, zegt Jeroen Pels van Triodos Bank. “We moeten gewoon aan de slag”, reageert Constantijn Berning van EDGE Technologies. 

Pels is directeur Private Banking & Hypotheken bij Triodos bank en #BuildingLife ambassadeur bij DGBC en Berning is Executive Development Director bij EDGE Technologies en lid van de programmaraad Paris Proof. Beiden werken aan een duurzamere wereld vanuit hun eigen rol. Pels vanuit zijn rol als beleggings- en private banking dienstverlener en hypotheekverstrekker in de woningbouw van onder andere de biobased hypotheek en Berning als ontwikkelaar van voornamelijk kantoren met de duurzaamste signatuur. 

Groene bouwprincipes

EDGE heeft als vooruitstrevende partij meegeschreven aan de tien groene bouwprincipes van het World Economic Forum (WEF). “Daarin staat hoe je toe kunt werken naar een netto nul CO2-uitstoot. Daar moeten partijen zelf een praktische invulling aan geven en daar zit meteen de uitdaging: iedereen heeft een eigen methodiek. Dat verschilt per bedrijf, per land, per sector. Wij hebben te maken met het Verenigd Koninkrijk, met Nederland en met Duitsland. Net als dat BREEAM-NL nu redelijk standaard is voor het meten van duurzaamheid op gebouwniveau, zou je ook moeten kiezen voor één methodiek om je CO2-voetafdruk te bepalen”, zegt Berning.

Lees het hele interview in Toekomstbouwers

SDG's

Logo voor Goede gezondheid en welzijnGoede gezondheid en welzijn | Logo voor Betaalbare en duurzame energieBetaalbare en duurzame energie | Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen

Gerelateerd

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

Met voornamelijk gebruikte materialen hebben Popma ter Steege Architecten (PTSA) en Vink Bouw een voormalig defensiegebouw omgevormd tot een hoogwaardig Rijkskantoor

Architectenbureau PTSA ontwerpt 'kantoor vol afval' voor Rijksvastgoedbedrijf

De whitepaper over EU Taxonomie is vernieuwd. Deze herziene uitgave neemt je mee in het hoe, wat en waarom van de EU Taxonomie.

Hoe, wat en waarom over EU Taxonomie