Duurzaamheid in Energy Academy

Het nieuwe gebouw voor de Energy Academy Europe naar ontwerp van architectenbureau Broekbakema belooft het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland te worden. EAE is een topinstituut waar bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gezamenlijk werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied.

Zonnepanelendak

Om de extreem duurzame energie-uitgangspunten te kunnen realiseren krijgt het gebouw een bijzondere bouwvorm met groot zonnepanelendak. Het schuin oplopende dak met zonnepanelen wordt optimaal ingezet voor de opvang van zonne-energie en biedt tegelijkertijd ruimte voor maximale daglichttoetreding.

Met deze buitenkant krijgt het gebouw een opvallend uiterlijk. Het bouwwerk van ruim 13.000 m2 heeft op ontwerpniveau het predicaat BREEAM ‘Outstanding’. Met deze hoogste BREEAM-certificering wordt voldaan aan bijzonder hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid.

Energieplein

Het gebouw bestaat uit twee bouwdelen. De onderzoeksruimtes met laboratoria bevinden zich aan de noordzijde, en aan de zuidkant is de wintertuin en onderwijsruimten. Het levendige hart is het energieplein waar alle werelden samenkomen. Medio 2016 zal het nieuwe gebouw op de Zernike Campus Groningen worden opgeleverd.

Bekijk hieronder de video over duurzaamheid waarin de werking van het innovatieve energieconcept wordt uitgelegd.

Illustratie: Broekbakema

Bron: www.bouwwereld.nl

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria