De Blauwe Ster heeft tweehonderd leerlingen en nul CO2-uitstoot

Gebouwen moeten flink verduurzamen om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. De Blauwe Ster, een basisschool in Monnickendam, is al zover. Annemarie van Doorn, directeur van DGBC, bezocht de school.

"Dus jullie zijn helemaal van het gas af?" vraagt Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council, terwijl ze door de gangen van basisschool De Blauwe Ster in Monnickendam wandelt. Het is er vanwege de zomervakantie stil, alleen de kinderstemmen van de buitenschoolse opvang klinken op de achtergrond. "Ja, we gebruiken infraroodpanelen", antwoordt Reiner Rom, die de huisvesting van deze en andere scholen coördineert. "Geweldig", zegt Van Doorn. "Het kan dus wel."

Duurzame renovatie

Het gebouw van De Blauwe Ster ziet er van buiten niet heel bijzonder uit. Gewoon een school met de deuren wagenwijd open, een schoolplein en een hek. Ook binnen valt het niet op dat het gebouw anders is dan andere, behalve dat er geen radiatoren onder de vensterbanken zitten. Dat is de eerste aanwijzing. Het gebouw van De Blauwe Ster is onlangs duurzaam gerenoveerd. De school gebruikt geen gas, het dak ligt vol zonnepanelen en de toiletten zijn waterbesparend. De CO2-uitstoot van de school met meer dan tweehonderd leerlingen is nul.

Lees het volledige artikel op Trouw.nl.

Gerelateerd

BREEAM-NL modulaire updates

Stap voor stap verduurzamen met kleinere updates van BREEAM-NL

EPBD IV verklaard: van NZEB naar ZEB, wat is een Zero Emission Building?

EPBD IV verklaard: van NZEB naar ZEB, wat is een Zero Emission Building?

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”