Dag van de Duurzaamheid op Utrecht Centraal

Utrecht Centraal staat op vrijdag 10 oktober in het teken van de nationale Dag van de Duurzaamheid. Ed Nijpels en Marjan Minnesma reiken de prijs uit aan het bedrijf dat de meeste duurzame kilometers heeft afgelegd tijdens het Low Car Diet. Het Circulair Atelier maakt nieuwe gebruiksvoorwerpen uit afval. In de stationshal kunnen reizigers in debat met een Utrechts panel over duurzaamheid, onder leiding van Henk Westbroek.

Slotevent Low Car Diet

Afgelopen maand deden 100 bedrijven met in totaal 1150 medewerkers mee aan het Low Car Diet . Zij hebben ervaren dat de reis van A naar B schoner, gezonder en goedkoper kan.  Uiteindelijk kunnen bedrijven 20% besparen op mobiliteitskosten door dit door te zetten in hun beleid (www.lowcardiet.nl).

Tijdens de prijsuitreiking van het Low Car Diet delen deelnemers, onder wie bestuurders van de bedrijven Landal Greenparcs, EY en Hogeschool Utrecht, hun ervaringen en maken zij bekend hoe ze hun mobiliteitsbeleid structureel gaan veranderen.

De prijs voor het bedrijf dat de meeste duurzame kilometers heeft afgelegd wordt uitgereikt door Ed Nijpels, voorzitter van de borgingscommissie van het SER Energieakkoord, en Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en nr. 1 Trouw duurzame top 100 in 2013. Door Carla de Jong, schrijfster, wordt de winnaar van het beste blog over ervaringen tijdens het Low Car Diet bekend gemaakt.

  • Tijd: 15:30- 17:00 uur, ervaringen delen en om 16:30 uur prijsuitreikingen
  • Locatie: Katreinetoren, in de stationshal spoor 5/7 ingang naast Etos.

Circulair atelier

Een kroonluchter van waterflesjes, of een totempaal van rails en schoot? Acht ontwerpers, met passie voor duurzaamheid, zullen van afval uit het stationsgebied iets bruikbaars en moois creëren. Inspiratie om afval te zien als waardevolle grondstof en basis voor hergebruik. Om 13.30  uur geven drie  drummers een  performance op de aanwezige restmaterialen.

Het atelier wordt om 16:00 uur afgesloten door Henk Westbroek. Hij interviewt de ontwerpers over het ontwerp dat zij op deze middag gemaakt hebben. De kunstwerken zullen nadien worden tentoongesteld bij de organiserende bedrijven.

Deze bedrijven richten daarna een samenwerkingsverband op voor gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven,  de Green Business Club Utrecht Centraal. Deze  bestaat uit: Rabobank Nederland, Jaarbeurs, NS, ABN Amro, Movares, de gemeente Utrecht, NH hotels en ProRail.

  • Tijd: van 10:00-16:30 uur
  • Locatie: Jaarbeursplein, tussen het Beatrix theater, de stationstrappen en de parkeerplaats.

Duurzaam stadsdebat

Onder leiding van de Utrechtse tv- en radiopresentator Henk Westbroek gaat een Utrechts panel in gesprek met reizigers en Utrechtse inwoners over duurzame onderwerpen die iedereen aangaan. Centraal staat de vraag: wat doen de Utrechtse organisaties en wat kun je zélf bijdragen?

 Het panel bestaat uit:

  • Jacqueline Cramer, directeur van het Utrecht Sustainability Institute (USI);
  • Carola Wijdoogen , directeur Duurzamer Ondernemen van NS;
  • Chris Verstegen , Manager Innovatie  & Duurzame Ontwikkeling van ProRail;
  • Victor Everhardt , wethouder (locoburgemeester) van de gemeente Utrecht;
  • Michel van Velde, lid van de Economic Board Utrecht;
  • Tamara Dijs, studente Technische bedrijfskunde van Hogeschool Utrecht.

Het debat vormt het afsluitende event van de SURE-week, hét evenement voor duurzame vernieuwing in de regio Utrecht. SURE is het platform waarin de Utrechtse kennisinstellingen, samen met de Economic Board Utrecht en bedrijven, intensief samenwerken aan het realiseren van een gezonde en groene stad (www.sure-utrecht.nl).

  • Tijd: 14:00-15:45 uur
  • Locatie: Stationshal Utrecht Centraal (wachtruimte tussen perrons 11/12 en 14/15)

 

Gerelateerd

De route naar Paris Proof, oftewel CO2-neutraal, vastgoed is voor beleggers en vastgoedeigenaren een noodzakelijke reis geworden.

De route voor bestaand vastgoed naar Paris Proof met een integrale CO2-aanpak

Het nieuwe kabinet handhaaft de EU-doelen. Dit is niet de versnelling die we zouden willen.

DGBC over regeerakkoord 2024: ‘Duurzame ambitie zal van de markt moeten komen’

Nationale SDG rapportage

Nationale SDG Rapportage roept op tot samenwerking en scherpe toekomstvisie