Dag 4 van de Dutch Green Building Week

Hoe krijgen we de VvE’s in beweging?

Vandaag vonden in het Provinciehuis in Arnhem een drietal workshops plaats. Een ervan ging over het verduurzamen van appartementen. En over hoe de VvE’s in beweging te krijgen. Want het blijkt dat deze groep achterblijft als het om verduurzamen gaat. Mimi Slauerhof van VvE's met Energie laat weten dat er twee enthousiaste leden nodig zijn die willen verduurzamen. Ook is het noodzakelijk om meteen vanaf de start van de Vereniging van Eigenaren mensen betrokken te maken en te houden. Daarnaast blijkt dat VvE’s behoefte hebben aan onafhankelijke informatie. Hierin kunnen gemeenten een grote rol spelen, bijvoorbeeld door het organiseren van netwerkbijeenkomsten.

Rondleiding door Alliander kantoor in Duiven 

In Duiven gooide Alliander de poorten van haar nieuwe kantoor in aanbouw open. Tijdens een rondleiding konden bezoekers genieten van het sterke staaltje duurzaam design. Alliander gaf ook toelichting bij de afwegingen die gemaakt zijn bij de bouw van het kantoor. Zo bleek BREEAM-NL niet het uitgangspunt te zijn bij het ontwerp van het gebouw. “Ander dreig je te doen wat anderen doen”, was het argument. Eerst werden de eigen ambities vastgesteld. Dit blijkt ambitieus genoeg voor 4 of zelfs 5 BREEAM-NL sterren. Enkele bijzonderheden van het gebouw? De overkapping van het parkeerterrein is met zonnepanelen belegd, het licht kan geregeld worden door middel van druk in de kunststof bollen in het dak, en het gebouw is bijna volledig gemaakt van hergebruikt materiaal.

Verduurzamen van woningcorporaties

Bij de Provincie Gelderland vond vandaag een workshop plaats over het verduurzamen van woningcorporaties. De corporaties in Gelderland krijgen 70 miljoen om 10.000 huurwoningen te verduurzamen. Roderick van Lith van woningcorporatie Wonion vertelt over de ambitie om te werken naar een gemiddelde van energielabel B voor de totale woningvoorraad van de corporatie. Voor Wonion is een duurzame woningvoorraad ook een flexibele voorraad. Dit omdat de woonbehoeften veranderen en ook de bevolkingssamenstelling verandert. Omdat Wonion het ook belangrijk vindt om betaalbare woningen aan te bieden vraagt Van Lith aan de markt om meer samen te werken en totaalconcepten te leveren in plaats van de duurdere deeloplossingen. Tevens doet hij een oproep aan alle corporaties in Nederland: stop met aanbesteden voor de laagste prijs.
 

De Hallen: een huzarenstukje

Stichting TROM en Unica hebben fantastisch werk verzet bij het behoud van dit mooie stukje Amsterdam. De oude tramremise is ruim 15 jaar onderwerp van discussie geweest: een vorig plan is zelfs nog geschrapt toen men al bezig was met het slaan van de funderingspalen. Achteraf waarschijnlijk de juiste keus; de tramremise is omgevormd tot een nieuw centrum voor Oud-West en omgeving. De Hallen: fietsenmaker, bioscoop, grand café, hotel, studio’s en een bibliotheek. Tijdens een rondleiding kregen bezoekers de gelegenheid dit huzarenstukje te aanschouwen. Hier konden ze zien dat de technische ruimtes slim waren ingedeeld, dat de hotelkamers als losse volumes in de grote hal zijn geplaatst, dat 'De Wereld Draait Door' hier opgenomen gaat worden en dat de filmzaal daglicht kan worden toegelaten. Uniek dus.

#DGBW op Twitter

Ook vandaag weer veel #DGBW in de Twittertijdlijn. Zo werd bekend dat Ellen van Acht is verkozen tot Duurzame Bouwvrouw 2014. Zij werd op Twitter van harte gefeliciteerd, onder andere doorMeindert Smallenbroek en Selina Roskam. Unica liet de Twitteraar prachtige beelden zien van De Hallen. Heijmans maakt ons alvast warm voor de webinar 'Tenderen met BREEAM-NL' van morgenvroeg om 8.00 uur. En Jan Straatman laat weten dat hij een interessante workshop heeft gevolgd bij de Provincie Gelderland. Morgen alweer de laatste dag #DGBW.
 

Het nationale slotevent in I/O gebouw in Nijmegen

Het officiële slot van de vierde editie van de Dutch Green Building Week vindt vrijdag 26 september vanaf 15.00 uur plaats in het duurzame I/O gebouw in Nijmegen. Het is het gebouw van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Onder andere wethouders Harriët Tiemens van Nijmegen en Henk Kok van Arnhem en architect Arie Aalbers staan op het programma. Daarnaast vertellen leden van de Green Business Clubs over het verduurzamen van gebieden. Ook Pieter van der Ploeg van Alliander vertelt over de inspanningen die worden geleverd in Duiven. In de vandaag verstuurde mailing stond per abuis de naam van Peter Molengraaf, CEO van Alliander, genoemd als spreker tijdens het slotevent. Dit is niet correct.

Gerelateerd

De route naar Paris Proof, oftewel CO2-neutraal, vastgoed is voor beleggers en vastgoedeigenaren een noodzakelijke reis geworden.

De route voor bestaand vastgoed naar Paris Proof met een integrale CO2-aanpak

Het nieuwe kabinet handhaaft de EU-doelen. Dit is niet de versnelling die we zouden willen.

DGBC over regeerakkoord 2024: ‘Duurzame ambitie zal van de markt moeten komen’

Nationale SDG rapportage

Nationale SDG Rapportage roept op tot samenwerking en scherpe toekomstvisie