Daan van Vliet: 'Eenduidige communicatie is volgende fase'

“Dutch Green Building Council is toe aan een nieuwe fase”, vindt aanstaand DGBC-voorzitter en voormalig directeur van Unica Daan van Vliet. “Het vage begrip duurzaamheid is vertaald in certificeringen. De volgende uitdaging is om het dringende belang van deze verduurzaming te communiceren.”

Van Vliet neemt vanaf 1 juli 2015 de DGBC-voorzittersrol over van Jaap Gillis. “Hij heeft, samen met Stefan van Uffelen, DGBC op de kaart gezet. De combi tussen Gillis en Van Uffelen kan ik het beste omschrijven als een bedachtzame visionaire voorzitter en een actief ingestelde directeur.”

De wisseling van de wacht brengt een nieuwe focus. Dat heeft alles te maken met een gebrek aan eenduidige communicatie over de gebouwde omgeving. “Dit is voor veel partijen nog een uitdaging, ook voor ons. Gebruikers, ontwikkelaars en bouwers van vastgoed moeten nu de betekenis en het belang van een duurzaam gebouwde omgeving in de schijnwerpers krijgen. We weten tegenwoordig wat de sociale impact is van een gebouw en wat dit met het milieu doet. Het is aan ons om duidelijk te maken wat een goed of een slecht gebouw doet met de mensen die erin werken.”

Toegankelijker en breder pakket certificeringen

Tegelijkertijd blijft de focus op kwaliteitshandhaving en het verbeteren van certificeringen. “BREEAM moet toegankelijker worden en het pakket aan certificeringen moet groeien. Denk aan een certificering van woningen en diverse ontwikkelingen binnen gebiedscertificeringen. We hebben ook gediscussieerd over het opzetten van een certificering om gezondheid binnen gebouwen aan te tonen.”

Het blijkt lastig om gezondheid vast te leggen en te onderbouwen of een gebouw gezond is of niet. “Op dat vlak is er werk aan de winkel en sparren we met universiteiten over deze kwestie.” Of een certificering van gezondheid er uiteindelijk komt is nog onduidelijk, maar het doel van al deze certificeringen is helder voor Van Vliet. “Hiermee bereiken we een gemeenschappelijke taal, waarmee we duurzaamheid aantonen en hiermee kunnen communiceren. Goede certificeringen kunnen onderdeel zijn van de eenduidige communicatie die we willen bereiken.”

Voorvechters hard nodig

Om verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen is het tijd om woorden in daden om te zetten. “De volgende stap hiervoor zetten we in de vorm van een ambitiestatement. Leiders als Coert Zachariasse, CEO Delta Development en Bram Adema, CFP-topman (beiden Duurzaam Gebouwd-experts) ondertekenden het document. We hebben dergelijke voorvechters van duurzaamheid hard nodig.”

Als het aan Van Vliet ligt, kunnen zelfs duurzaamheidspessimisten niet meer heen om de voordelen van een toekomstbestendige en energiezuinige gebouwde omgeving. “Duurzaam Gebouwd en DGBC kunnen hierbij samen een belangrijke rol spelen. Dankzij kennisdeling kunnen we de gehele sector en andere industrieën van alle informatie voorzien om de handen uit de mouwen te steken. We hebben nog een hele weg te gaan, maar ik ben ervan overtuigd dat we de kennis en kunde in huis hebben.”

Voor hemzelf is de focus op een duurzamere omgeving sinds jaar en dag een passie. “Het is er bij mij met de paplepel ingegoten. Ik zie het als een puzzel. Ga slim en zuinig met elementen om, zodat je de beste kwaliteit tegen de laagste kosten krijgt. In dertig jaar leiderschap heb ik geprobeerd om alle kansen aan te grijpen die er op dit gebied voorbij kwamen."

Bron: www.duurzaamgebouwd.nl

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria