Column van Future Leader Eefje Stutvoet: Radicaal, that’s the spirit!

De deelnemers van het Future Leaders Program 2021 schreven als afsluiting van het leiderschapsprogramma een column. In deze columns gaan de deelnemers in op ambitie, leiderschap en reflectie op eigen onderliggende waarden. De jury koos een top drie die we graag met je delen. We trappen de reeks af met de column van Future Leader Eefje Stutvoet.

Door: Eefje Stutvoet, Projectmanager Paris Proof bij Dutch Green Building Council

Radicaal, that’s the spirit!

Doe ik zelf genoeg? Vanuit mijn werk hoop ik bij te dragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Ons huis is Paris Proof en we hebben geen auto. Afgelopen jaar heb ik meegelopen met de klimaatmars, ben ik gestopt met vlees eten en bij het kopen van kleding let ik op duurzaamheid. Maar toch blijf ik me afvragen: doe ik genoeg?

Doen we als markt genoeg? Vanuit DGBC mag ik met de partijen werken die willen en Paris Proof, de doelstelling van tweederde besparen op het energiegebruik hebben omarmd. Maar ook daar zie ik de praktische bezwaren en gaat het mij nog lang niet snel genoeg. En als zelfs de koplopers oponthoud hebben, hoe kunnen we dan de rest van de markt voldoende snel meekrijgen?

Hebben we meer regels vanuit de overheid nodig? Het Fit for 55 pakket vanuit de EU stemde mij hoopvol, maar als ik bedenk dat er nu eerst een jaar weer over onderhandeld wordt en daarna nog twee jaar om te implementeren, denk ik: dan zijn we grotendeels door ons budget heen.

Als we echt aan de 1,5 graad doelstelling willen voldoen zullen we nu radicaal het roer om moeten gooien. Kunnen we het niet omdraaien? Dat we niet uitgaan van minimum eisen voor nu en doelstellingen voor de toekomst, maar onze doelstellingen nu de norm maken. Dus dat alles wat we vanaf nu bouwen of renoveren voldoet aan onze doelen voor 2050: geen CO2-uitstoot, energieneutraal, circulair, klimaatadaptief, bijdragend aan biodiversiteit. En voor alles waar dat nu nog niet mogelijk is uitzondering aangevraagd moet worden waarbij aangetoond moet worden waarom het nog niet kan en hoe het in de toekomst gerealiseerd gaat worden. Hiermee creëer je voorrang voor duurzame projecten en krijg je voor nog niet zo duurzame projecten te maken met langere vergunningstrajecten en extra kosten.

Radicaal, maar dat is wat volgens mij nodig is.

 

Deze column is geschreven door een deelnemer van het Future Leaders Program. In dit leiderschapsprogramma ontvangen young professionals nieuwe kennis en inzichten, coaching op gedrag en competenties, verbinding met bestaande leiders en generatiegenoten en opdrachten om ambities te concretiseren. 

Lijkt dit programma iets voor jou of ken jij een young professional waarop het programma goed aansluit? Lees dan hier meer over het Future Leaders Program 2022

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen