Column Future Leaders Program: Duurzaamheid - het nieuwe normaal.

Op 7 september hoorde ik Lidewey van der Sluis zeggen dat je zuurstof nodig hebt als groene leider. Ik realiseerde me dat ik dat bij Delta niet had en nooit zou krijgen. Een maand later wisselde ik van baan en begon ik bij Mott MacDonald waar ik nu manager duurzaamheid ben en waar ik het duurzaamheidsprogramma in Nederland mag gaan vormgeven. Geen gemakkelijke opgave, maar ik krijg in ieder geval de ruimte en het vertrouwen, de zuurstof om mijn vuur in te zetten en op te laten laaien.

Ik werk nu als projectmanager milieu en duurzaamheid in de Rotterdamse haven en heb daar inmiddels ook een dagvoorzitterschap gedaan van een congres van TNO: de electrificatie van de chemische industrie. Ik sta voor de groep met een simpele boodschap: het is technologisch allemaal mogelijk, dus laten we het gewoon doen met zijn allen.

Duurzaamheid is wat mij betreft het nieuwe normaal. Een ‘buzz word’? Misschien voor die mensen die hun verantwoordelijkheid niet willen nemen. Iedereen die op een verantwoorde en respectvolle manier wil ondernemen, zal dat moeten doen vanuit een duurzaam vertrekpunt. Anders duur-t dat wat je doet nooit lang. Duurzaamheid betekent namelijk niks anders dan bewust omgaan met de wereld waarin je leeft. Nog niet zo lang geleden waren we allemaal boeren die op het land werkten en hadden we weinig andere keuze dan ‘groen’ zijn. Het lijkt wel alsof we in het begin van de 21ste eeuw compleet zijn losgeraakt van waar we vandaan komen, van wie en van wat we zijn: (de) natuur. 

Ik zie een toekomst voor me waarin we op een moderne manier weer in verbinding met de natuur leven. Ik geloof daarin en zal alles doen wat binnen mijn vermogen ligt om hieraan bij te dragen.

Bob Wind

Deze column werd geschreven als eindopdracht van het DGBC Future Leaders Program. De komende maanden verschijnen op deze plek nog meer columns van de deelnemers van dit leiderschapsprogramma. Meer informatie over het Future Leaders Program van 2018? Neem contact op met Hoofd Academy Jan Kadijk: j.kadijk@dgbc.nl

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria