Column Future Leaders Program: Beter goed gejat (dan niets verzonnen)

Iets schaamteloos kopiëren, maar dan nét even wat beter. Landen zijn er groot mee geworden, en menig student –ondergetekende inclusief – heeft er een aantal mooie cijfers aan te danken.

Toch blijft het iets waar altijd een beetje lacherig, zelfs neerbuigend over wordt gedaan. Onterecht wat mij betreft. We zouden trots mogen zijn op het stelen van een goed idee, als we er vervolgens iets moois mee doen.

Zelf ben ik inmiddels ook ‘schuldig’.

Kent u de ‘Energiehypotheek’? Een idee van Maurits Groen. Alle woningbezitters moeten volgens Maurits door de overheid verplicht worden om hun woning te verduurzamen. De bank is als hypotheekverstrekker verantwoordelijk voor zowel de technische uitvoering als de financiering. “We ruilen de energierekening in voor een maandelijkse betaling aan de bank.”

Ik heb het idee schaamteloos gesloten en gecombineerd met twee andere projecten die liepen binnen Triodos Bank. Dit leidde binnen een maand tot een pilot van de ‘Triodos Energiefinanciering’. We boden ondernemers aan om hun bedrijfspand volledig te laten verduurzamen door een van onze partners. Een compleet pakket van maatregelen, afgestemd op hun pand en bedrijf. De investering wordt volledig door Triodos Bank gefinancierd, rente- en aflossingslasten zullen lager zullen zijn dan de huidige energielasten.

Het meest originele idee? Vast niet. Enorm innovatief? Ook niet. Maar wel een manier om snel een aanzienlijk aantal panden te verduurzamen.

Ik pleit dus voor plagiaat. Vaker kijken hoe de buurman het doet, en de buurman moet er dus niet langer moeite mee hebben dat iemand anders zijn idee gebruikt. We zouden het een eer moeten vinden als iemand anders jouw idee of concept overneemt en verder brengt.

Het gaat er niet langer om wie eerst was. Het gaat om impact. Achter elk goed idee zit enthousiasme en energie. Als we dat kopiëren, ontstaat die broodnodige positieve verandering.

Axel Hendriks

Deze column was een van de winnaars van de columnwedstrijd van het DGBC Future Leaders Program 2017. De komende maanden verschijnen op deze plek nog meer columns van de deelnemers van dit leiderschapsprogramma. Meer informatie over het Future Leaders Program van 2018? Neem contact op met Hoofd Academy Jan Kadijk: j.kadijk@dgbc.nl 

Gerelateerd

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)