BREEAM-NL voor Dummies: Van voorlichtingsavondje tot flinke vinger in de pap

BREEAM-NL is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestatie van nieuwe gebouwen en gebieden te bepalen. Een van de BREEAM-NL keurmerken is BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling. Projecten worden beoordeeld op een zestal onderdelen: Management, Synergie, Bronnen, Ruimtelijke Ontwikkeling, Welzijn & Welvaart en Gebiedsklimaat. Deze categorieën zijn weer opgebouwd uit verschillende credits. De scores op de verschillende onderdelen leiden uiteindelijk tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren (1 t/m 5 sterren). De rubriek BREEAM-NL voor Dummies behandelt deze credits. Deze keer uitgelicht in de categorie Management: MAN 3 Participatie: worden alle stakeholders in het gebied actief betrokken bij het ontwerp en de realisatie van het gebied?

Oei, da's jammer

“O ja, dat park op ons te ontwikkelen bedrijventerrein hadden we inderdaad daar gepland. Inderdaad wat ver van uw bedrijf gelegen. Jammer, we hadden u vergeten uit te nodigen voor de voorlichtingsavond.” Hoe vaak komt het niet voor dat betrokken partijen niet of onvoldoende worden geïnformeerd en betrokken bij planontwikkeling. BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling beloont participatie met 4 punten. Hoe meer gelegenheid stakeholders krijgen om invloed uit te oefenen op het project, hoe meer punten er te verdienen zijn.

Goede voorlichting

Het eerste BREEAM-NL punt is binnen als betrokkenen goed worden geïnformeerd over de ontwikkelingen, bijvoorbeeld met voorlichtingsavonden, enquêtes of prijsvragen. Het gaat hierbij vooral over zaken als de grootte van het gebied, wat er moet komen en binnen welke planning het moet worden gerealiseerd.

Participeren

Een tweede punt kan worden vergaard als de belangrijkste betrokkenen ook oplossingen voor mogelijke problemen mogen aandragen. En dat hier uiteraard ook iets mee gedaan wordt. Een advies- of wijkraad kan bijvoorbeeld zo’n rol vervullen. Voor een derde punt gaat de participatie nog wat verder. Dan bepalen de belangrijkste stakeholders ook mede de agenda voor de gebiedsontwikkeling, en nemen ze deel in overleggroepen of specifieke projectgroepen.

Meebeslissen voor vier punten

Voor vier punten ligt de beslissingsbevoegdheid mede bij de belangrijkste stakeholders in het gebied. De projectorganisatie vervult dan alleen een adviserende rol en toetst de beslissingen van de betrokkenen aan de randvoorwaarden die van tevoren zijn opgesteld. 

Toolbox

Ook weten wat de invloed van goede participatie op BREEAM-NL score is? Gebruik dan de Gebieden Toolbox.

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria