BREEAM-NL voor Dummies: Eens een kantoor, altijd een kantoor, toch?

BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Gebouwen worden beoordeeld op een negental onderdelen: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling. Deze categorieën zijn weer opgebouwd uit verschillende credits. De scores op de verschillende onderdelen leiden uiteindelijk tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren (1 t/m 5 sterren). De rubriek BREEAM-NL voor Dummies behandelt deze credits. Deze keer uitgelicht in de categorie Materialen: MAT 8: gebouwflexibiliteit.

Denk aan al die kantoren die aan je voorbijtrekken wanneer je over een willekeurige snelweg rijdt. Denk ook aan de industrieterreinen met bedrijfspanden uit de jaren 60 of 70. Deze gebouwen zijn haast veroordeeld tot de functie waarvoor ze ooit zijn gebouwd. Eens een kantoor, altijd een kantoor. Met kamertjes en lange gangen. En is er geen vraag meer naar kantoorruimte op die plek, dan is leegstand het treurige gevolg. Om dit te voorkomen, is in de nieuwe beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie een nieuwe credit opgenomen. MAT 8 waardeert flexibiliteit van nieuwe gebouwen.

Punten

Voor een flexibel gebouw zijn maar liefst vier punten te verdienen. Hoeveel punten er toegekend worden, hangt af van de mate van flexibiliteit. Hiervoor is een speciale rekentool ontwikkeld. Deze is gratis te gebruiken, dus is ook beschikbaar als men niet voor een BREEAM-NL certificering gaat.

Aanpasbaar en verkavelbaar

Gebouwflexibiliteit gaat in op een aantal onderdelen. Bijvoorbeeld de mate van verkaveling. Is het gemakkelijk om de indeling van het gebouw te veranderen? Als je een binnenwandje verplaatst en je creëert een nieuwe ruimte, is er dan wel licht of elektriciteit beschikbaar? Ook de aanpasbaarheid van het gebouw zelf is van belang. Is er bijvoorbeeld maar één ingang in het gebouw ontworpen? Of kunnen er gemakkelijk meerdere entrees worden gecreëerd, mocht de vraag hiernaar zich voordoen.

Multifunctioneel

Mocht het kantoor op termijn niet meer gewenst zijn als kantoor, dan is het wel zo fijn als het ook voor een andere functie kan worden gebruikt. Een school bijvoorbeeld. Of een vergaderruimte. Maar wat moet je als de leidingen muurvast in de grond liggen, de installaties haast niet te verplaatsen zijn en de plafonds te laag zijn voor een school of een ontmoetingsruimte? Jammer. Daarom wordt multifunctionaliteit ook gewaardeerd in MAT 8.

Toolbox

Wilt u weten wat de invloed is van gebouwflexibiliteit de BREEAM-NL score? Gebruik dan de Nieuwbouw Toolbox.

 

Gerelateerd

De route naar Paris Proof, oftewel CO2-neutraal, vastgoed is voor beleggers en vastgoedeigenaren een noodzakelijke reis geworden.

De route voor bestaand vastgoed naar Paris Proof met een integrale CO2-aanpak

Het nieuwe kabinet handhaaft de EU-doelen. Dit is niet de versnelling die we zouden willen.

DGBC over regeerakkoord 2024: ‘Duurzame ambitie zal van de markt moeten komen’

Nationale SDG rapportage

Nationale SDG Rapportage roept op tot samenwerking en scherpe toekomstvisie