BREEAM-NL voor Dummies: ‘Afval scheiden, hebben we daar wel plek voor?’

BREEAM-NL In-Use is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestatie van bestaande gebouwen te bepalen. Het gebouw (Asset) zelf, het beheer en het gebruik ervan wordt beoordeeld op een negental onderdelen: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling. Deze categorieën zijn weer opgebouwd uit verschillende credits. De scores op de verschillende onderdelen leiden uiteindelijk tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren (1 t/m 5 sterren). De rubriek BREEAM-NL voor Dummies behandelt deze credits. Deze keer uitgelicht in de categorie Afval voor het onderdeel Asset: WST001. Is er voldoende ruimte voor voorzieningen voor het scheiden van afval?

Les 1

Het is zo ongeveer les 1 van duurzaamheid; het scheiden van afval. Maar nog lang niet in ieder kantoor is er voldoende ruimte om echt werk te maken van het scheiden van afval. Het gevolg: alles komt terecht in één container en eenmaal per week komt de vuilnisman langs om het op te halen. Wanneer voldoende ruimte wordt gemaakt voor het scheiden van afval kunnen vier punten worden verdiend.

Punten scoren

Als er ruimte is voor het scheiden van twee afvalstromen, bijvoorbeeld papier en groenafval, dan is het eerste punt binnen. Het tweede punt verdien je door ruimte te maken voor het scheiden van drie afvalstromen. Drie punten zijn binnen voor ruimte voor vier afvalstromen. En voor alles meer dan vier afvalstromen geldt het maximum aantal punten. Let op: restafval geldt niet als aparte afvalstroom.

Wat is voldoende ruimte?

De grote vraag is dan natuurlijk: wat is voldoende ruimte? Dat is natuurlijk lastig te bepalen. Een groot rommelig en moeilijk te bereiken hok biedt wellicht minder ruimte voor het netjes inzamelen van afval dan een kleinere en efficiënter ingerichte ruimte. En wanneer de vuilnisman vaker langskomt, heb je wellicht minder ruimte nodig. Ook als het afval al ter plekke netjes wordt samengeperst is weinig ruimte nodig.

Bij twijfel

Is er twijfel of de ruimte wel groot genoeg is? Dan geldt de regel dat in ieder geval twee vierkante meter wordt vrijgemaakt per 1.000 vierkante meter kantooroppervlak. En voor gebouwen groter dan 5.000 vierkante meter is een ruimte van 10 vierkante meter voldoende.

Assessmenttool

Wilt u weten wat de invloed is van deze credit op de BREEAM-NL In-Use score? Ga dan naar de In-Use Assessmenttool.

Gerelateerd

De route naar Paris Proof, oftewel CO2-neutraal, vastgoed is voor beleggers en vastgoedeigenaren een noodzakelijke reis geworden.

De route voor bestaand vastgoed naar Paris Proof met een integrale CO2-aanpak

Het nieuwe kabinet handhaaft de EU-doelen. Dit is niet de versnelling die we zouden willen.

DGBC over regeerakkoord 2024: ‘Duurzame ambitie zal van de markt moeten komen’

Nationale SDG rapportage

Nationale SDG Rapportage roept op tot samenwerking en scherpe toekomstvisie