BREEAM-NL Excellent ontwerp voor First

Met de bijna 130 m hoge kantoortoren First is weer een prestigieus gebouw toegevoegd aan het gebied rondom het nieuwe Rotterdam Centraal. Voor het ontwerp kreeg First het duurzaamheidslabel BREEAM-NL Excellent uitgereikt. Het pakket aan duurzame toepassingen is dan ook indrukwekkend: onder andere zonnepanelen, een ondergrondse warmte-koudeopslag in combinatie met een warmtepomp, energiezuinige luchtbehandeling, daglichtregeling en veel ledverlichting. Voor de elektronische installaties was Van den Pol Elektrotechniek verantwoordelijk.

First

First Rotterdam is de naam van de herontwikkeling van het terrein Weenapoint en het voormalige Bouwcentrum recht tegenover het Centraal Station. De nieuwbouw van First Rotterdam bestaat uit een rechthoekig bouwblok van 35 m hoog met daarbovenop een toren van 128 m. De gevel van natuursteen en composiet beton gecombineerd met glas, is een knipoog naar het tegenoverliggende Groothandelsgebouw. Onderaan in de gevel is de sculptuurwand Wall Relief no. 1 van Henry Moore opgenomen, een kunstwerk dat al sinds 1955 op deze locatie is te vinden. Bij de sloop van het Bouwcenter in 2012 is de wand bewaard en nu is die weer geïntegreerd in First.

Alles behalve standaard

‘Het is allesbehalve een standaard gebouw’, zegt Jan van den Brink over First Rotterdam. De projectleider bij Van den Pol Elektrotechniek heeft al vaker gewerkt aan grote gebouwen, maar hier was het door de grote hoogte logistiek een uitdagende klus. ‘Materialen zijn met liften vervoerd. Om op de bouwplaats efficiënt te kunnen werken, hebben we zoveel mogelijk gebruikgemaakt van prefabricage. Ook zijn veel installatiedelen stekerbaar gemaakt zodat montage zo min mogelijk tijd kost.’ Zijn collega Hans Spruit, chef-monteur, vertelt in een magazine van Van den Pol: ‘De planning op de bouwplaats was strak. Aanvoer van materiaal moest een week van te voren worden aangemeld. Er is een verdieping proefgedraaid om het proces te finetunen. Hierdoor konden we tempo maken bij de rest van de bouw.’

Noodstroomvoorziening

De montage van de installaties startte begin 2015. Van den Pol Elektrotechniek nam deze taak op zich samen met Klimaatservice Holland. Hoewel bij First het concept van de installaties al vast stond, was er veel ruimte voor de wensen van de eindgebruikers. Van den Brink: ‘Naarmate de daadwerkelijke ingebruikname dichterbij kwam, merkte je dat zij scherper op het netvlies kregen wat de functie werd van de verschillende ruimtes. Onze uitdaging was om daar optimaal op in te spelen.’ Zo legde Van den Pol voor de belangrijkste huurders van het gebouw, Robeco en advocatenkantoor NautaDutilh, een forse noodstroomvoorziening aan. ‘Als onverhoopt de stroom uitvalt, gaan de bedrijfsprocessen gewoon door.’

Slimme LED-verlichting

Duurzaamheid was een belangrijk thema bij de bouw van First. Van den Brink: ‘Op veel plaatsen installeerden we energiezuinige ledverlichting
met aanwezigheidsdetectie. Afhankelijk van het daglichtaanbod wordt de verlichting gedimd.’ Daarnaast beschikt het gebouw over een warmte-koudeopslag met warmtepomp en een gebouwbeheersysteem, dat alle installaties aanstuurt. Voor het geval dat het wko-systeem uitvalt, is First Rotterdam ook aangesloten op het stadsnetwerk, dat zijn warmte krijgt van de centrale afvalverwerkingsinstallatie.

Vleermuizen en slechtvalken

Op de verschillende daken kwamen ruim 160 zonnepanelen. De vijftig pv-panelen bovenop de toren zijn voor zover bij Van den Pol bekend de hoogste zonnepanelen van Nederland. Of dat alles nog niet genoeg is, wordt er ook water bespaard in First. Er is een grijswatercircuit dat regenwater gebruikt voor de spoeling van toiletten. En zelfs in hartje Rotterdam is er aandacht voor de natuur: First beschikt over een ‘groen dak’ en er zijn voorzieningen aangelegd voor vleermuizen en slechtvalken.

BREEAM-NL Excellent

Bij het ontwerp van First waren de eisen voor Breeam Excellent het uitgangspunt. Het certificaat ‘Excellent’ betekent dat het gebouw een gemiddelde van 70 – 85 procent scoort op duurzaamheid, inclusief comfort. Die ambitie is gehaald. Behalve aan zijn centrale ligging, open structuur en groene dak, dankt First dit certificaat toch vooral aan de duurzame installatietechnieken.

Bron: Techniek achter Nederland

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria