Banken kunnen meer duurzame vastgoedstappen nemen

Zeven Nederlandse banken hebben hun beleid iets duurzamer gemaakt in 2013. Ook op vastgoedgebied werd er beter gescoord, maar er is nog wel werk aan de winkel. Dat blijkt uit de nieuwe jaarupdate van de Eerlijke Bankwijzer.

Duurzame stappen gemaakt

De zeven banken hebben op verschillende vlakken duurzame stappen gemaakt volgens de bankwijzer. Aegon stelt bijvoorbeeld certificeringseisen voor kleding en chemie. ASN en Rabobank bevorderen energiebesparing in de woningbouw en vastgoed. Maar ook voor de zeven ‘winnaars’ is er nog werk aan de winkel: “Het is goed dat een aantal banken verdere stappen neemt om hun duurzaamheidbeleid te verbeteren. Er is nog een lange weg te gaan. Het beleid voor met name klimaat, dierenwelzijn, belastingen & corruptie en woningbouw laat bij veel banken nog flink te wensen over", stelt Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer.

Plannen niet naar praktijk vertaald

Ook worden duurzame plannen niet altijd vertaald naar een duurzame praktijk. Om te controleren of banken hun beleid wel goed uitvoeren doet de Eerlijke Bankwijzer ook praktijkonderzoek. En daar vallen de resultaten van afgelopen jaar tegen: "Uit onze vier praktijkonderzoeken in 2013 blijkt dat de realiteit weerbarstig is. Het investeringsbeleid van banken voor kernwapens, veetransport, transparantie en mijnbouw schiet vaak tekort of wordt niet goed uitgevoerd", aldus Ras.

De “Eerlijke Bankwijzer” is een samenwerkingsverband van de organisaties Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. Het praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer is uitgevoerd door Profundo.

Bron: www.vastgoedjournaal.nl 

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria