a.s.r. scholen challenge vandaag van start

Een groep danstalenten uit Utrecht heeft op woensdag 29 juni jl. samen met minister Jeroen Dijsselbloem  de a.s.r. scholen challenge afgetrapt tijdens de officiële opening van het duurzaam gerenoveerde pand van a.s.r..  Tijdens de a.s.r. scholen challenge krijgen leerlingen een interactieve les over duurzaamheid, gaan ze op onderzoek door het schoolgebouw en maken ze zelf een plan om de school duurzamer te maken. De a.s.r. scholen challenge is een initiatief van de verzekeraar en wordt mede mogelijk gemaakt door Dutch Green Building Council. Als hun plan tijdens de voorselectie wordt geselecteerd, geven de kinderen op woensdag 28 september tijdens de feestelijke finale een presentatie aan de jury.

Interactieve lessen

De lessen aan de groepen op 8 scholen gaan aanstaande maandag 22 augustus van start (als ook de scholen weer starten) en worden tot 15 september gegeven. De lessen worden gegeven door een (gast)docent (van a.s.r. of DGBC) die een interactieve presentatie geeft over duurzaamheid (People, Planet, Profit) en een aantal bijbehorende onderwerpen zoals energie en materialen. Ook geeft de (gast)docent voorbeelden van duurzame producten en welke keuzes kinderen zelf kunnen maken. 

BREEAM-NL Junior

Aan de hand van het lespakket ‘BREEAM-NL Junior Milieuscan Basisschool’ brengen leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool zelfstandig de duurzaamheid van de school in kaart met een set van 10 scorekaarten. Daarmee ontdekken zij wat er goed gaat en wat voor verbetering vatbaar is. Zij presenteren hun bevindingen en aanbevelingen aan de klas en aan de directeur van de school. Vervolgens mag elke school(locatie) één uitgewerkt plan presenteren aan de wedstrijdjury.

De plannen kunnen worden ingestuurd tot 16 september 16.00 uur.

Finale en prijsuitreiking

Uit alle inzendingen worden vijf finalisten gekozen die kans maken op de prijs van € 12.500,- . Op uiterlijk 21 september bekend wie de finalisten zijn. Zij mogen tijdens de finale op woensdagmiddag 28 september op creatieve wijze hun idee presenteren aan de jury. De juryleden zijn stuk voor stuk vooraanstaande professionals op het gebied van duurzaamheid en onderwijs en beoordelen de inzendingen op impactcreativiteit en haalbaarheid

  • Lodewijk Hoekstra, bekend van het tv-programma Green Kids en voorzitter van de jury
  • Jeroen Kreijkamp, wethouder Financiën, Economische Zaken, Onderwijs, internationale zaken, Citymarketing en wijken Oost en Overvecht van de gemeente Utrecht
  • Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council
  • Jeroen van Schooten, architect-directeur en founding partner van Team V Architectuur, expert duurzaam renoveren 
  • Fiona van ’t Hullenaar, directeur Business Support a.s.r.

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria