Alles over dag 5 van de Dutch Green Building Week 2014

Kopgroep Financiers willen start maken met breed duurzaamheidslabel voor woningbouw

De Kopgroep Financiers, een initiatief van de Dutch Green Building Council, heeft vandaag tijdens de rondetafelbijeenkomst bij de FGH Bank in Utrecht afgesproken zich sterk te maken voor een duurzaamheidslabel voor de woningbouw. Het moet een label worden waarin naast de energiecomponent ook elementen als comfort en gezondheid moeten worden meegenomen.
 
Onder andere woningcorporaties, taxateurs, beleggers en banken waren vertegenwoordigd om tijdens de bijeenkomst onder leiding van Bram Adema, CFP, met elkaar de ambities vast te stellen en de belemmeringen te bespreken. Eensgezind werd besloten te starten met de ontwikkeling van een dergelijk label.

Kaders bepalen

De aanwezigen, met onder andere afgevaardigden van NIBC, ABN Amro, FGH, NVM, Provast en ING gaven al enkele kaders aan waaraan een label voor de woningbouw moet voldoen. Zo moet het een onafhankelijk en kwalitatief label zijn, dat door meerdere doelgroepen – eindgebruikers, consumenten en beleggers - gebruikt kan worden. Bovendien moet het geschikt zijn voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Daarnaast zijn aansluiting op bestaande labels zoals GRESB en GPR noodzakelijk, evenals laagdrempeligheid en transparantie.

Geen doel op zich

De ontwikkeling van een label is geen doel op zich, maar een middel om verduurzaming in de woningbouw op groot schaalniveau te bewerkstelligen. Het is de ambitie van de Kopgroep Financiers om gezonde en comfortabele woningen te creëren, energie-0 op de meter te behalen en om woningen flexibel en levensloopbestendig te maken.
 
Over twee maanden komt de Kopgroep Financiers weer bijeen om een vervolg te geven aan deze rondetafelbijeenkomst.

Nationaal slotevent Dutch Green Building Week in het teken van verduurzaming scholen en gebieden

Deze vrijdag is de Dutch Green Building Week 2014 officieel afgesloten met het nationale slotevent in het duurzame I/O gebouw van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen aan de Kapittelweg in Nijmegen. Dit event stond in het teken van het verduurzamen van scholen en van gebieden.
 
Zo gaven Arie Aalbers van LIAG en faculteitsdirecteur van de HAN Titia Bredée meer uitleg over de duurzame prestaties van het meest duurzame schoolgebouw van Nederland. Sinds mei 2014 is het gebouw in gebruik. De led-verlichting, de op zonnepanelen gedreven roltrappen en de groene wanden boven de inrit van de parkeergarage zijn hierbij maatregelen die hebben bijgedragen aan het duurzame gebouw.
 
Ook Ton van de Beek van de Radboud Universiteit gaf een presentatie over een duurzaam schoolgebouw: het Grotius gebouw van de Radboud Universiteit. “Niet het meest duurzame schoolgebouw, maar dat duurt niet lang meer”, waarschuwde hij competitief.

Duurzame gebieden

Maar wat is een duurzaam gebouw, als het niet in een duurzaam gebied staat? Daarom sloeg DGBC-directeur Annemarie van Doorn de brug naar de Green Business Clubs. Er zijn nu zes GBC’s in Nederland, waaronder een in Den Haag. Deze club maakt werk van het verduurzamen van het Beatrixkwartier. Henk Heijkers van de gemeente Den Haag vertelde over de duurzame inspanningen. “We hebben geconstateerd, samen met alle partijen in het gebied, dat het levendiger en groener kan. Zo is er een braakliggend terrein dat we willen omvormen tot een pop-up park met plek voor ontmoeting, lunchwandelingen en stadslandbouw. Ook op het gebied van het gebruik van kantoorruimte en parkeerplekken is gezamenlijk gekeken hoe het optimaal kan”, aldus Heijkers.

Gerelateerd

De route naar Paris Proof, oftewel CO2-neutraal, vastgoed is voor beleggers en vastgoedeigenaren een noodzakelijke reis geworden.

De route voor bestaand vastgoed naar Paris Proof met een integrale CO2-aanpak

Het nieuwe kabinet handhaaft de EU-doelen. Dit is niet de versnelling die we zouden willen.

DGBC over regeerakkoord 2024: ‘Duurzame ambitie zal van de markt moeten komen’

Nationale SDG rapportage

Nationale SDG Rapportage roept op tot samenwerking en scherpe toekomstvisie