Werksessie - Materiaalgebonden emissies in organisaties

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Productie van bouwmaterialen veroorzaakt elf procent van alle CO2-uitstoot. Al 54 partijen in bouw- en vastgoedsector werken actief aan reductie en zetten hun handtekening onder de intentieverklaring over ‘materiaalgebonden emissies’, zoals deze broeikasgassen ook wel genoemd worden. Op dinsdag 29 november organiseert DGBC een werksessie voor alle ondertekenaars tijdens het Paris Proof Congres. Welke stappen heb jij al gezet in jouw organisatie en wat kunnen we van elkaar leren? Schrijf je direct in voor deze werksessie.

​​​​​​​​​​​​​​Programma

Tijdens deze werksessie gaan we dieper in op de stappen die organisaties gezet hebben sinds de ondertekening van de intentieverklaring. Ook zijn we benieuwd naar de inzichten vanuit de verschillende stakeholders. Er zijn al meerdere projecten doorgerekend met het Rekenprotocol Paris Proof Materiaalgebonden EmissiesWelke projecten vallen binnen het carbon budget, welke niet en wat kunnen we hieruit leren? Welke materiaal- en proceskeuzes zijn gemaakt en tot welk resultaat heeft dit geleid?

12.30

Welkom en Introductie Paris Proof Materiaalgebonden Emissies
door Tom van 't Hek, dagvoorzitter en Laetitia Nossek, projectmanager Dutch Green Building Council

12.35

Carbonbudget en Carbon Based Design
door Thomas Wellink, senior Adviseur Duurzaam & Innovatief Bouwen, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)
12.45Interne bewustwording in jouw organisatie
Cherryl Djoegan, Project Developer, HD groep
12.55Sturen op CO2 op organisatieniveau
door Maaike Perenboom, Ontwikkelaar/Circulair strateeg, Synchroon
13.10

Hello World: De ontnuchterende waarheid van Whole Life Carbon van jouw gebouw
door Coert Zachariasse, Delta Development en Jad Oseyran, WiseBrick

13.30Pauze
14.00

Vervolg en welkom terug
door Tom van 't Hek

14.05Vervolg met Werksessie: Een stap verder in jouw organisatie
met reflectie van Laetitia Nossek
14.55Afsluiting


Acties voor organisaties in intentieverklaring #BuildingLife

De Intentieverklaring ‘Naar een gebouwde omgeving zonder materiaalgebonden emissies’ blijft open voor nieuwe ondertekenaars, zodat wij als bouw- en vastgoedketen gezamenlijk aan de slag kunnen. In deze intentieverklaring hebben al 54 organisaties aangegeven zich te richten op het minimaliseren van de milieu-impact van de productie- en bouwfase en aan de slag te gaan met het carbonbudget. De intentieverklaring geeft duidelijke actie aan voor organisaties.

Wil jij met jouw organisatie ook jouw ambitie uitspreken? Aanmelden voor het tekenen van de intentieverklaring kan nog steeds. Deze verklaring is onderdeel van het #BuildingLife programma.

Aanmelden

De werksessie vindt plaats tijdens het Paris Proof Congres bij het World Trade Centre in Rotterdam. Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier van het Paris Proof congres plaatst. Vul in het aanmeldformulier de relatiecode sessieBL54 om aan te geven dat jij bij deze werksessie aansluit tijdens de subsessies.

DGBC werkt de komende twee jaar met de World Green Building Council (WGBC) en diverse andere Europese Green Building Councils aan het project #BuildingLife. Het doel van de samenwerking is om op Europees vlak toe te werken naar een zogenaamde Whole Carbon Aanpak. Bij deze aanpak wordt niet alleen gekeken naar de CO2   die bij het gebruik van een gebouw wordt uitgestoten, maar naar de CO2 die vrijkomt bij de realisatie en onderhoud van het gebouw: de hele levenscyclus van een gebouw.

Lees hier meer over deze Europese samenwerking.

Gerelateerd nieuws

Dagvoorzitter en locatie bekend Paris Proof Congres 2023

Dagvoorzitter en locatie bekend Paris Proof Congres 2023

Groene spelregels uit Europa: het wat, hoe en waarom van de EU Taxonomie

Groene spelregels uit Europa: het wat, hoe en waarom van de EU Taxonomie

Schrijf je in voor het Future Leaders Program 2023

Schrijf je in voor het Future Leaders Program 2023