Duurzaam bouwen woordenboek

B4B – Brains4Buildings

Brains4Buildings (B4B) is een vierjarig onderzoeksprogramma, waarin 39 organisaties samenwerken om gebouwen ‘slimmer’ en energiezuiniger te maken. Dat doen ze met behulp van big data, door slimme software te ontwikkelen en kennis te delen.

Het doel van Brains4Buildings is intelligentie toevoegen aan utiliteitsgebouwen. Dit kan onder andere door data van slimme meters, gebouwbeheersystemen en Internet of Things-apparaten te bundelen. Daarnaast wordt slimme software ontwikkeld die automatisch tekortkomingen in gebouwbeheersystemen kan detecteren en zelfdiagnoses kan uitvoeren.

Door gebouwen ‘brains’ te geven met behulp van algoritmes en kunstmatige intelligentie kunnen ze bijvoorbeeld inspelen op het (voorspelbare) gedrag van gebruikers om zo het energiegebruik optimaliseren.

Kunstmatige intelligentie

Naast het verminderen van energiegebruik heeft B4B als doel het comfort te vergroten, te besparen op onderhoudskosten van installaties en flexibel te reageren op vraag en aanbod van energie. Hiervoor worden nieuwe modellen en algoritmen ontwikkeld voor machine learning en kunstmatige intelligentie. Het project richt zich op bestaande utiliteitsgebouwen, zoals kantoren en institutionele gebouwen.

Samenwerking

Binnen B4B werken 39 partners samen, waaronder kennisinstellingen, installatiebedrijven, energieadviesbureaus, platformontwikkelaars, gebouweigenaren en -beheerders, technologieleveranciers, brancheverenigingen en andere vakinhoudelijke experts. DGBC is een van deze organisaties. De TU Delft coördineert het project.