Zorglocatie Hoge Veld

Toen renovatie van de vestiging ‘t Hoge Veld ter sprake kwam, had eigenaar Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé meteen een duidelijk doel voor ogen: ‘een goed en duurzaam gebouw bouwen’. Nadat duidelijk werd dat die doelstelling in het oude gebouw niet te verwezenlijken was, werd er voor nieuwbouw gekozen. Dat gebouw kreeg later een BREEAM In-Use certificaat en functioneert sindsdien al ‘Paris Proof’.

Nieuwbouw de oplossing

Marga Klompé is een zorgorganisatie met 15 locaties en een kleine 1.000 wooneenheden in het oostelijk deel van de Achterhoek en de regio Lochem. Toen van locatie ’t Hoge Veld werd besloten dat het toekomstbestendig voor langetermijnhuisvesting moest zijn, bleek dat het gebouw uit 1970 niet meer voldeed. Nieuwbouw was de oplossing. Gekozen werd voor een appartementenstructuur in twee bouwlagen met gemeenschappelijke ruimtes.

Lagere energierekening

Duurzaamheid kwam om de hoek kijken. Er is gekozen voor goede isolatie. Denk daarbij aan hoge waarden voor de isolatie van de gevel, het dak en de vloer. Op het dak liggen zonnepanelen, die een derde van de elektriciteit opwekken. Het gasgebruik is met 90 procent teruggebracht door het gebruik van duurzame verwarming en koeling. Hoewel de onderhoudskosten zijn gestegen is de energierekening juist afgenomen. 

Verbruiksgegevens Hoge Veld

Totaal elektra verbruik                                                                      174.960 kWh

Totaal elektra verbruik (opgewekt met eigen PV panelen)         37.766 kWh

Totaal gasverbruik                                                                              9.842 m3

Aantal BVO                                                                                           4.417 m2

61 kWh per vierkante meter.

Hoge Veld is Paris Proof

Met dat verbruik is deze zorglocatie ruimschoots Paris Proof. De norm voor zorggebouwen zoals deze is namelijk 80 kWh per vierkante meter per jaar.