Primera Kanaleneiland

Ruud Koops is eigenaar van de Primera Kanaleneiland in Utrecht. Hij wil zijn klanten en personeel een aangename winkelervaring bieden. Volgens hem hoort daar ook goed nadenken over energieverbruik bij. Met een aantal slimme maatregelen is zijn winkel al bijna Paris Proof.

Ledverlichting

Deze Primera heeft ledverlichting en stroom wordt groen ingekocht. Doordat de winkel is aangesloten op de stadsverwarming, is de winkel al afgesloten van het gas. Ook wordt er goed gelet op wanneer en hoeveel apparaten aan staan. Alleen al door dergelijk eenvoudige ingrepen is de klimaatimpact van de Primera Kanaleneiland met 1.5 ton CO2-eq per jaar relatief laag.

Verder inzicht

Om verder inzicht te krijgen energiebesparende mogelijkheden, heeft de Climate Neutral Foundation een Klimaat Neutraal Actieplan gemaakt voor de winkel. Hieruit zijn nog een aantal concrete acties gekomen. Zo is het schoonmaken en goed aftstellen van het verwarmingssysteem snel en tegen lage kosten uitvoerbaar. Met dit soort praktische tips kan de Primera Kanaleneiland ook in de komende jaren het energieverbruik en de klimaatimpact nog verder verminderen. 
De winkel heeft het Klimaat Efficiënt certificaat van de Climate Neutral Foundation ontvangen. Hierdoor is de Primera Kanaleneiland in 2019 een van de eerste winkels die zich een Klimaat Efficiënt Bedrijf mag noemen.

Helemaal Paris Proof

Primera Kanaleneiland is met een verbruik van 83 kWh per vierkante meter per jaar dichtbij norm van Paris Proof (80 kWh). Er wordt nu onderzocht of er extra isolatie aangebracht kan worden. Ook onderzoekt de eigenaar de mogelijkheid om een nieuw onderhoudscontract af te sluiten. Daarnaast wordt aparatuur vervangen door nieuwere en zuinigere apparaten.