De Heuvel Eindhoven

Winkelcentrum de Heuvel in Eindhoven moest het meest duurzame, herontwikkelde winkelcentrum van Nederland worden. Dat was de ambitie die eigenaar CBRE Global Investors uitsprak voor de renovatie van het winkelcentrum in het centrum van de stad (bouwjaar 1992). CBRE GI wist toen ook al dat het een voortdurend proces is om een winkelcentrum van dit formaat te verbeteren en Paris Proof te maken.

2012-2015 Herontwikkeling

Zo’n ambitie betekende dat er duurzame keuzes gemaakt moesten worden. Ook werden leveranciers en aannemers continu gevraagd het meest duurzame alternatief te gebruiken. Dat heeft geleid tot een reductie van het energieverbruik van 38%. Gasverbruik werd zelfs met ruim dertig procent teruggebracht.

Bij de heropening in 2015 kreeg de Heuvel al een BREEAM-NL In-Use Outstanding certificaat op het onderdeel beheer. Voor het onderdeel gebouw werd er een BREEAM-NL Excellent certificaat uitgereikt. Het waren de eerste signalen dat dit gebouw op weg is om Paris Proof te worden. En voor CBRE GI sneed het mes aan twee kanten. Het vastgoed werd door de renovatie meer waard. Maar ook de huurders plukten er de vruchten van:

  • De servicekosten zijn verlaagd en de efficiency van de operatie is verbeterd.
  • Door de lagere kosten in combinatie met hoge service trekt het nieuwe huurders aan en is er minder leegstand (12% voor renovatie, 4% na de renovatie). Ook zijn de bezoekcijfers per jaar met 39% gestegen na de heropening.
  • Het binnenklimaat is verbeterd. Daarvan profiteren bezoekers, winkeliers en personeel.
  • Het bewustzijn en verantwoording van eigenaar, beheerder en winkeliers zijn verhoogd.

2017 – Dichter naar Paris Proof

De grootschalige, duurzame herontwikkeling was niet alleen bij eigenaar, beheerder en winkeliers opgevallen. In 2017 won De Heuvel een internationale BREEAM Award. Geen reden om te stoppen met verduurzamen: ondertussen werd er ledverlichting geïnstalleerd met een hogere lichtopbrengst, maar de helft minder verbruik. Ook werd er gekozen voor nieuwe energiezuinigere liften en roltrappen.

Met de herontwikkeling en maatregelen tot verduurzaming is het winkelcentrum al veel energiezuiniger. Maar het is nog niet Paris Proof. Daarvoor zou het winkelcentrum 80 kWh per vierkante meter per jaar mogen verbruiken. Om wel dichter naar Paris Proof te komen, werd het Gebouw Beheer Systeem vervangen. Het nieuwe systeem werkt efficiënter.

2018 - Blijven ontwikkelen

De Heuvel is het grootste winkelcentrum van Eindhoven. Dat betekent dat er ook een enorm dakoppervlak is. Eigenaar CBRE Global Investors zag daar een kans in, energie opwekken met 1.441 zonnepanelen. In 2018 werd het project opgeleverd. Daarmee zijn vier doelen behaald:

  • minder CO2-uitstoot;
  • opnieuw lagere gebruikers en servicekosten;
  • een betere EPCscore;
  • het verhogen van het bewustzijn.

Feiten

Energiebesparing                               20%

Totale investering                              € 670.000

Jaarlijks kostenreductie                   € 30.000

Jaarlijkse subsidie                             € 26.000

Aantal zonnepanelen                         1.441  

Maximale piekopbrengst                   425 kWp        

Terugverdientijd                                  13 jaar            

Jaarlijkse CO2-reductie                    125 ton