Circulair kantoor- en bedrijfsgebouw Houtlab

Houtlab is een duurzaam en circulair kantoor- en bedrijfsgebouw, gelegen langs de A59 bij het Brabantse Nieuwkuijk/Vlijmen. Het is de nieuwe thuisbasis van ontwikkelende bouwer Woody Building Concepts en andere dochters van moederbedrijf JAJO, zoals Pvvt, New Horizon en Revolve. En één van de eerste gerealiseerde Paris Proof-bedrijfsgebouwen (materiaal gebonden) in Nederland met een volledig houten draagconstructie.  

Houtlab laat met dit project zien dat het dus echt kan. Het gebouw bestaat uit een kantoor van 1.283 m2 bruto vloeroppervlak (BVO) en een bedrijfshal van 933 m2  BVO. Duurzaamheid is op verschillende manieren in het hele project toegepast, bijvoorbeeld op de volgende thema’s: 

  • Energiebesparing: door zonnepanelen (26.000 Wp) en luchtwarmtepompen mee te nemen in het ontwerp.  
  • Klimaatadaptatie: door de aanleg van een ondergrondse retentievijver en open bestrating. 
  • Biodiversiteit: door de aanleg van een tuin met verschillende soorten inheemse planten en insectenhotels. 
  • Biobased bouwen: door de toepassing van houtvezelisolatie in de gevels. En door het gebruik van 525 m3 hout in de draagconstructie en gevels van het gebouw, met de daarbij behorende opslag van 371 ton CO2.  

Bijenkorf

“Een ware ‘bijenkorf’ voor partijen met interesse in houtbouw en circulariteit,” aldus Woody Building Concepts. “Op deze plek willen we de noodzakelijke verandering in de keten aanjagen en samenwerken met  onze zusterbedrijven, partners, maar ook experts en studenten. Want de uitdaging is heel groot, maar het vertrouwen in onze transitie naar een duurzamere toekomst nog veel groter.”  

'Blijf bij je ambities'

Het was niet eenvoudig om de ambities en de gewenste uitstraling van het gebouw in lijn te brengen met het beschikbare budget, vertelt Woody Building Concepts. “Het project werd haalbaar door te blijven staan achter de vooraf gestelde ambities, de meerwaarde van het gebouw als broeinest en laboratorium voor de kennisontwikkeling van heel JAJO, en door te blijven zoeken naar optimalisaties.”. 

Meerwaarde 

Een tip van Woody Building Concepts: “Denk niet alleen aan de investeringen die je vooraf moet doen voor een circulair gebouw, maar denk vooral ook na over de impact op de lange termijn. Zoals de bijdrage aan de toekomst van de volgende generatie, de verhoogde productie van de gebruikers en de vermindering van verzuim. Vergeet ook de meerwaarde voor de werving van nieuw personeel niet. En natuurlijk de lage energielasten en minder onderhoud.” 

Paris Proof-toekomst 

Volgens Woody Building Concepts ligt de toekomst bij houtbouw als de markt de Paris Proof-doelstellingen wil bereiken. “Daarom hebben we geïnvesteerd in houtbouwconcepten voor kantoor- en bedrijfsgebouwen. Ons kantoorconcept is volledig uitgewerkt en geschikt voor iedere duurzame kantoorhoudende organisatie vanaf 2.000 m2 tot oneindig groot. Met Houtlab willen we anderen inspireren om ook voor een Paris Proof-toekomst te kiezen.”