Thema's - Paris Proof

BS de Blauwe Ster

De Blauwe Ster heeft tweehonderd leerlingen en nul CO2-uitstoot. De Blauwe Ster, een basisschool in Monnickendam, is ook al van het gas af. Daarmee voldoet de school ruimschoots aan de eisen van Paris Proof school. 

De school gebruikt geen gas, het dak ligt vol zonnepanelen en de toiletten zijn waterbesparend. De CO2-uitstoot van de school met meer dan tweehonderd leerlingen is nul. Een hele prestatie en ook nog eens volgens de eisen aan een Paris Proof schoolgebouw. Waar het doel maximaal 60 kWh per vierkante meter is, verbruikt de Blauwe Ster netto 0 kWh per vierkante meter. 

Van oud naar naar toekomstbestendig

De school van het bouwjaar 1970 was toe aan een renovatie, vooral om klaar te zijn voor de toekomst. Dat is de school nu. Het gebouw is nu duurzaam, mede door technische snufjes zoals infrarood verwarming, een warmtepomp, overal ledverlichting en veel zonnepanelen. Die zonnepanelen leveren voldoende energie op voor de elektriciteit die de school gebruikt.

Green Deal Scholen

De renovatie van de basisschool in Monnickendam zorgt ervoor dat de school een voorbeeld is voor andere basisscholen. De Blauwe Ster wordt dan ook uitgelicht op de website van Green Deal Scholen. Ook DGBC-directeur Annemarie van Doorn bezocht de school en nam journalisten van dagblad Trouw mee.