a.s.r. hoofdkantoor Utrecht

Het hoofdkantoor van a.s.r. is een voorbeeld van een jaren 70 kantoorpand dat na een uitgebreide renovatie toch voldoet aan de nieuwste duurzaamheidseisen. a.s.r. wilde haar hoofdkantoor – dat tot een van de grootste kantoorgebouwen in Nederland behoort – duurzaam renoveren. Het pand moest toekomstgericht zijn en passen bij de organisatie. Een duurzaam gebouw met maximale daglichttoetreding, geschikt voor ‘het nieuwe werken’ en waar flexibiliteit en ontmoeting centraal staan.

Gestript en verbeterd

Het oude kantoorpand werd gestript en voorzien van een duurzame gevel, die naast transparantie ook zorgt voor verlaging van energiekosten. De gevel geeft het kantoor een markante en transparante uitstraling. De akoestiek verbeterde en er werden diverse soorten flexibele werkomgevingen gecreëerd, zodat er werkplekken zijn voor elke medewerker die in het pand wil werken (2.900 plekken voor 3.900 medewerkers).
De daktuinen en het landschap leveren een vertering op van het afwatersysteem en dragen bij aan de leefbaarheid van de omgeving.

Opwekking warmte en koude

De opwekking van warmte en koude vindt plaats met warmtepompen die zijn aangesloten op een open bron. Afgifte van warmte en koude gaat via klimaatplafonds die de gebruikers zelf kunnen bedienen. De ventilatie wordt deels gestuurd op basis van aanwezigheid en is ook deels aan te passen door de gebruiker. Ook de verlichting reageert op aanwezigheid. Om te zorgen dat het gebouw in de praktijk energiezuinig is, vindt er uitgebreide monitoring van het energiegebruik plaats.

50% energiezuiniger

De renovatie verliep in drie fasen, waarbij het gebouw in gebruik bleef. Het pand is na de renovatie 50 procent energiezuiniger geworden. Het energielabel ging van G naar A en resulteerde in een BREEAM Excellent-certificaat. Hoewel het qua verbeteringen een voorbeeldproject is, voldoet dit kantoor nog niet aan de eisen voor Paris Proof. Het verbruikt nu 72 kWh per vierkante meter, terwijl het doel 70 kWh per vierkante meter GO is.