TU Delft wil met verduurzamen bestaande woningen Solar Decathlon-competitie winnen

Een team van de TU Delft doet mee aan de Solar Decathlon-competitie in 2014 in Versailles. Met deze competitie is het de uitdaging om het meest duurzame zonnehuis ter wereld te bouwen. Het team, dat meedoet onder de naam Prêt-à-Loger probeert de competitie te winnen door de bestaande Nederlandse woningvoorraad te verduurzamen. In totaal doen 20 teams mee aan deze competitie. Voor het project van de TU Delft zat Stefan van Uffelen van de Dutch Green Building Council in het comité van aanbeveling.

Een aanzienlijke hoeveelheid huizen in Nederland is in onbruik geraakt of voldoet niet aan de fysische en maatschappelijke eisen van deze tijd. Dit, samen met het drukkende feit dat onze bronnen ooit uitgeput zullen zijn, is een speerpunt binnen het project. Het voornaamste doel van het project is niet om een prototype te maken dat tentoongesteld kan worden, maar om een bestaand, bewoond object te veranderen in een compleet functioneel, CO2-neutraal en duurzaam huis.

Omdat het ontwerp van de TU Delft gebaseerd is op het meest voorkomende scenario in Nederland, kan het voorstel met enige aanpassingen eenvoudig gerepliceerd en toegepast worden in grote delen van Noord-Europa. Het doel van het projectteam gaat dus verder dan het ontwerpen of renoveren van een huis; de TU Delft wil anderen inspireren om hun huis te veranderen in een energie-efficiënte en producerende eenheid, waarbij de ruimte, het licht en het materiaal optimaal benut worden.

Het team van de TU Delft is op zoek naar sponsoren die dit project mede tot een success maken. Lees ook het informatiepakket.

Gerelateerd

DGBC levert bijdrage aan Climate Adaptation Summit

DGBC levert bijdrage aan Climate Adaptation Summit

The Flow Amsterdam slimste gebouw van 2020

The Flow Amsterdam slimste gebouw van 2020

Bouwen met hout gunstiger voor klimaat dan uit huidige MPG-berekening blijkt

Bouwen met hout gunstiger voor klimaat dan uit huidige MPG-berekening blijkt