Royal Haskoning DHV en DGBC lanceren DUBO-versnellerLite

Vanaf 28 november 2013 bieden Royal HaskoningDHV en DGBC de markt de DUBO-versnellerLite aan, een praktisch hanteerbare tool om Life Cycle Costs (LCC) berekeningen te maken. De DUBO-versnellerLite kan onder andere gebruikt worden bij berekeningen voor BREEAM-NL credit MAN 12 en is beschikbaar via de BREEAM NL website.

Royal HaskoningDHV heeft deze webbased applicatie ontwikkeld om generiek (voor vele toepassingen inzetbaar), praktisch (snel met voor ingestelde defaults en kengetallen), inzichtelijk (kengetallen, grafische weergave), betrouwbare LCC berekeningen (gevalideerd met verschillende studies) te kunnen uitvoeren.


De DUBO-versnellerLite is een praktische tool die onderdeel is van de DUBO-versneller methode.

De methode (inclusief tools) wordt door Royal HaskoningDHV vaak toegepast binnen projecten met een BREEAM eis en/of een expliciete LCC –eis. De toepassing van LCC bij ontwerpbeslissingen is relatief nieuw en neemt toe. Om te voldoen aan de veranderde markteisen en – omstandigheden wordt de DUBO-versneller voortdurend doorontwikkeld binnen de Kennis&Innovatie-groep LCC van Royal HaskoningDHV.

Tevens vormt onafhankelijk onderzoek waar Wim Maassen, Leading Professional van Royal HaskoningDHV, met zijn werkzaamheden als Fellow Life Cycle Performance Design aan de TU/e invulling aan geeft een basis voor de verdere ontwikkeling van de DUBO-versneller methode. Maassen: “De DUBO-versnellerLite is bedoeld als een praktisch ontwerpgereedschap, zoals een schuifmaat of een rekenmachientje, dat snel inzicht geeft in de LCC scores van verschillende varianten.’’

Lees meer op BREEAM.nl.

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2