Ontwerp RAI Amtrium behaalt 4 BREEAM-NL sterren

Het ontwerp voor RAI Amtrium, het nieuwe multifunctionele congres-, vergader- en kantoorconcept van Amsterdam RAI heeft een 4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie  Ontwerpcertificaat (Excellent) behaald. BREEAM-NL is in Nederland dé beoordelingsmethode die de duurzaamheidsprestatie van gebouwen bepaalt. Het is de eerste keer dat een congrescentrum in Nederland langs deze duurzame meetlat is gelegd. Begin 2014 gaat de eerste paal de grond in; in mei 2015 wordt RAI Amtrium in gebruik genomen.


foto: artist impression, Benthem Crouwel Architekten

“Het initiatief van Amsterdam RAI om met het Amtrium voor 4 BREEAM-NL sterren te gaan, geeft aan hoe ambitieus de organisatie is op het gebied van duurzaamheid”, aldus Stefan van Uffelen, directeur van Dutch Green Building Council (DGBC). DGBC is beheerder van het BREEAM-NL duurzaamheidskeurmerk.

Voortrekkersrol
Algemeen directeur Hans Bakker van Amsterdam RAI is trots op dit mooie resultaat: “Dankzij het BREEAM-NL Excellent certificaat hebben we een voortrekkersrol in onze sector. Het geeft ons de unieke kans om dit certificaat samen met DGBC in de markt te zetten. Daarnaast gaan we nu ook voor het BREEAM–NL Nieuwbouw Oplevercertificaat”.

Ambities waarmaken
De koers die Amsterdam RAI is ingeslagen met de BREEAM-NL Excellent certificering wordt in de realisatiefase zorgvuldig uitgewerkt. Bouwpartners BAM Utiliteitsbouw Amsterdam en Kropman Installatietechniek beschikken over eigen BREEAM-NL experts die het proces coördineren. Zo is er veel aandacht voor de bouwplaatsinrichting, het logistieke systeem, de monitoring van energie, grondstoffenverbruik en omgevingsmanagement.

City farming
Bijzonder aan het Amtrium is de verticale kas voor ‘city farming’. In het gebouw kunnen eigen gewassen worden geteeld voor gebruik in het bedrijfsrestaurant en (externe) kwaliteitsrestaurant. Bovendien dient de kas ook als luchtfilter, in combinatie met de Warmte-Koudeopslag van het gebouw. Het duurzaam materiaalgebruik, goede installaties en het clusteren van voorzieningen maken het Amtrium tot een voorbeeld van de nieuwe generatie congrescentra.

Over Amsterdam RAI
Het samenbrengen van mensen, zowel fysiek als virtueel, verlegt grenzen… het inspireert! Amsterdam RAI zet zich daarom al sinds 1893 in om verschillende werelden, mensen en markten bij elkaar te brengen. In binnen- en buitenland. Voor meer informatie: http://www.rai.nl.

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2