Onderzoek Agentschap NL: 'Gemeentelijk vastgoed verduurzamen'

Gemeentelijke gebouwen zullen de komende jaren sterk verduurzaamd moeten worden. In gemeentelijk vastgoed kan veel bespaard worden op energiekosten. Alleen al zo’n €210 miljoen per jaar door het nemen van energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of korter. Dat blijkt uit onderzoek van Agentschap NL.

Verduurzamen levert gemeenten niet alleen besparingen op energie, CO2 en geld, maar leidt ook tot betere gebouwen en een positief effect op de leefomgeving. Gemeenten geven er het goede voorbeeld mee, en kunnen zo beleid (EPBD, Wet Milieubeheer, Duurzaam Inkopen) uitvoeren en hun klimaatambities waarmaken.

Daarbij staan de gemeenten wel voor keuzes: de verduurzaming zelf organiseren, financieren en uitvoeren of dit uitbesteden aan bijvoorbeeld een ESCo. Hoe pakken gemeenten dit aan? In opdracht van Agentschap NL heeft Van Kempen Onderzoek en Advies onderzoek gedaan naar het “Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed en de mogelijk rol van ESCo’s”. Hiervoor zijn diepte-interviews gehouden met negen koploper-gemeenten en negen experts, over opties voor het verduurzamen van vastgoed en het organiseren en financieren daarvan. Belangrijkste conclusie is dat het niet zozeer een technische uitdaging betreft, maar vooral een organisatorisch veranderingsproces, wat vraagt om een nieuwe mindset bij alle betrokken.

Lees ook het rapport.

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen