Nieuwe generatie vraagt om gezonde werkplek

Ze zijn beiden onderdeel van de nieuwe fundering van de BREEAM-NL IN-Use Adviesgroep: Tim Habraken (CBRE) sloot zich twee jaar geleden aan, Claire van Staaij (ING Corporate Real Estate) werd in 2018 voorzitter. De afgelopen maanden is er door de adviesgroep hard gewerkt om In Use een nog betere positionering in de markt de verschaffen. Tegelijkertijd ziet het tweetal een glorieuze toekomst voor gezonde gebouwen, waarin het welzijn van de werknemer centraal staat.

“Dat is echt wel een hot issue”, trapt Van Staaij af. Door de gestabiliseerde economie en krappe arbeidsmarkt zijn de banen binnen bepaalde sectoren voor het uitkiezen. En de nieuwe generaties doen dat op een andere manier. De traditionele corporate werkvloer binnen een kantoor in Niemandsland is voor velen geen optie meer. “Er is behoefte aan een huiskamergevoel. Goede eetvoorzieningen, breakout-rooms en een goede locatie in de buurt van een vervoersknooppunt spelen een rol. En groen zowel binnen als buiten het kantoorpand of een flexibele werkomgeving zijn tegenwoordig redenen om voor een bepaalde werkgever te kiezen.” Habraken onderschrijft dat: “De nieuwe werknemer is meer purpose driven en hecht ook waarde aan de duurzaamheid van een potentiele werkgever. Ze willen zich echt goed voelen in een pand.”

Meten is weten

Maar dat gevoel van welzijn meetbaar maken is nog niet makkelijk. CBRE besloot daarom samen de Vrije Universiteit en de Unversiteit Twente het thema met het onderzoek ‘Healthy Offices’ onder de loep te nemen . Daaruit bleek onder andere dat de aanwezigheid van groen een positief effect heeft op het concentratie- en stressniveau van de werknemers. “Daar kun je als gebouwgebruiker dus relatief eenvoudig invloed op uitoefenen”, aldus Habraken.

Rol van BREEAM

Op gebouwniveau liggen de zaken iets gecompliceerder, zeker als er bijvoorbeeld meerdere huurders zijn. Maar BREEAM kan hierin wel degelijk een rol spelen. Zo kunnen bepaalde materiaalkeuzes en goede daglichttoetreding bijdragen aan een gezonder gebouw en een betere BREEAM-score. En er is meer, aldus Habraken: “Een gebouw waar de klimaattechniek beter functioneert, zorgt voor een lagere energierekening en een beter binnenklimaat. Dat is niet alleen aangenaam voor de werknemer maar ook voor de portemonnee van de werkgever.”

Verduurzamen over de volle breedte 

Tegelijkertijd is BREEAM geen toverstaf voor een gezond gebouw, erkent Habraken. “Door de integrale aanpak haal je bepaalde credits waarmee je een bijdrage levert aan een betere gezondheid in een gebouw. Daarmee heb je goede basis te pakken. Als je het gebruik van een gebouw wilt aanpakken is WELL daarop een goede aanvulling. Maar ook het gedrag van de gebruiker speelt een significante rol.” Van Staaij voegt toe dat de holistische aanpak van BREEAM bijzonder is. “Door de integrale aanpak van BREEAM kunnen gebouwen juist op meerdere thema’s en onderwerpen worden verduurzaamd.”

Goede voorbeelden

Doordat er zeker binnen de utiliteitsbouw nog een flinke duurzaamheidsslag moet plaatsvinden, is er door de In-Use adviesgroep de afgelopen maanden hard gewerkt aan de profilering en positionering van BREEAM in de markt. Van Staaij: “In-Use is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Maar er is nog een grote onderlaag waarmee we graag in contact komen om de komende jaren sneller groene stappen te zetten. Daar zijn we nu druk mee in de weer.” Bij deze groep spelen andere afwegingen omtrent duurzaamheid.

Een belangrijke rol is ook weggelegd voor de portfolio-aanpak. “Het is een efficiënte aanpak waarmee in een keer een grote hoeveelheid vastgoed kan worden verduurzaamd. De afgelopen maanden hebben partijen als PwC en REDEVCO daardoor mooie duurzame stappen gezet.”

En die stappen zijn juist de voorbeelden die hard nodig zijn, aldus Habraken. “Er zijn helaas nog veel gebouwen die niet duurzaam zijn, of waar installaties verkeerd zijn ingeregeld. Met de juiste voorbeelden kunnen we laten zien dat je een bijdrage kunt leveren aan gezonde gebouwen en het welzijn van werknemers.”

Dit artikel is afkomstig uit het BREEAM-NL Magazine 2019. Bekijk het magazine hier

DGBC-partners

CBRE

Professionals

Claire van Staaij

Gerelateerd

EDGE Coolsingel Rotterdam

Edge keert terug naar Rotterdam met duurzame innovatie: EDGE Coolsingel

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties