Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Yield Plus

Bij Yield Plus wordt er gewerkt volgens het mantra eigen wijsheid. Daarin speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Of zoals Raymond van Assendelft (Property Manager) zegt: ‘alles wat we doen, proberen we duurzaam te doen’. Daarin komt die eigen wijsheid altijd bovendrijven. Onlangs sloegen ze de handen ineen met Dutch Green Building Council (DGBC) en zijn ze partner geworden. Van Assendelft vertelt waarom.

Yield Plus is een onafhankelijk vastgoedbeheer en heeft inmiddels zo’n 200 assets in beheer. De wortels van de organisatie liggen in Rotterdam, maar hun activiteiten ontplooien ze inmiddels door heel Nederland. Van Assendelft werkt er inmiddels 6 jaar maar wil, ondanks de groei, Yield Plus geen grote speler noemen. “We zijn een kleine organisatie en dat is ook wat mij enorm aanspreekt. We kunnen snel knopen doorhakken en daardoor slagvaardiger werken.” Daar plukken de klanten van Yield Plus de vruchten van. Volgens Van Assendelft zit dat in de details. “Als er een storing bij een huurder is, wil die zo snel mogelijk geholpen worden. Doordat wij hele korte lijntjes hebben met aannemers, lootgieters en andere leveranciers zijn we in staat om problemen snel op te lossen. Zo proberen wij als beheerder dagelijks het verschil te maken.” 

Blaak 555

Dat verschil maken, wil Yield Pus op een duurzame manier vormgeven. “Dat doen we met het oog op de toekomst. Al onze investeringen leggen we langs een duurzame meetlat. Als we installaties vernieuwen of modificeren, gaan we altijd voor het hoogste haalbare. Daarbij vinden het we belangrijk dat gebouwen een functie hebben.” Een mooi voorbeeld daarvan is Blaak 555 in Rotterdam. Het voormalig bankgebouw van Fortis stond maar liefst 6 jaar leeg, maar is inmiddels weer een parel vol bedrijvigheid in de havenstad. “Dat is een gebouw waar ik echt trots op ben. Het heeft een BREEAM-NL-certificaat en bij het aanleveren van de benodigde documenten heb ik het proces van dichtbij kunnen aanschouwen. Als je ziet hoe partijen dan samenwerken om er een aantoonbaar duurzaam gebouw van maken waar mensen graag komen, geeft dat veel voldoening.” 

Continu verbeteren met BREEAM-NL

Het werken met BREEAM-NL is een van de redenen dat Yield Plus ook een verdere samenwerking met DGBC aangaat. Van Assendelft maakte in 2019 voor het eerst echt kennis met BREEAM-NL en was direct enthousiast. “Het heeft veel raakvlakken met wat wij doen als beheerder. Het is een bijzonder interessant meetinstrument, dat goed is uitgewerkt. Waar duurzaamheid een containerbegrip is, kijk je met BREEAM-NL echt naar de verschillende dimensies van een gebouw; ook het beheer en gebruik. Dat heeft voordelen voor de huurder en verhuurder.” Van Assendelft hoopt dat hij de dienstverlening van Yield Plus in de toekomst ook kan uitbreiden op het gebied van BREEAM-NL. “BREEAM-NL dwingt partijen om continu te blijven verbeteren. Met de kennis en expertise die wij in huis hebben kunnen wij daarbij helpen. Ik denk dat wij ook als onafhankelijke assessor een rol zouden kunnen vervullen.”

Paris Proof

Met het oog op de toekomst heeft Yield Plus meer van het DGBC-gedachtengoed omarmd. Zo wordt er ook met andere partijen samengewerkt om de assets Paris Proof krijgen. En het gaat zelf nog een stapje verder. “We kijken ook kritisch naar onze leveranciers”, aldus Van Assendelft. “Als het kan, werken we met lokale partijen, om de vervoersbewegingen te beperken. Maar we kijken daarnaast ook echt of ze duurzaam opereren. Op die manier proberen we partijen te dwingen de juiste stappen te zetten.” 

Waardevolle partner

Ook bij andere partijen waarmee Yield Plus samenwerkt probeert het de goede voorbeelden te laten zien. En ook daar komt BREEAM-NL weer om de hoek kijken. “In onze bestaande klantenkring is nog niet iedereen met BREEAM-NL bezig. Daarin kunnen wij als beheerder verandering in brengen. Met BREEAM-NL kunnen we waarde toevoegen aan een gebouw: niet alleen financieel, maar ook qua uitstraling en aantrekkingskracht om er te huisvesten. Daar wil ik mij de komende jaren hard voor maken.”

Met het partnerschap heeft DGBC in Yield Plus een waardevolle partner toegevoegd aan de achterban. En die achterban kan ook bij hen aankloppen voor advies. “We zijn echt mensen van de praktijk en snappen waar duurzame verbeteringen mogelijk zijn. Die expertise op operationeel vlak is heel waardevol voor een toekomstbestendig gebouwde omgeving.” 
 

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'