Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: SSW

Staalstralen en coaten is een vak apart. Maar voor SSW zijn er geen geheimen. Het bedrijf timmert al vele jaren aan de weg en kijkt graag vooruit. Daarbij gaat het familiebedrijf ook een kritische blik op de eigen producten niet uit de weg en bereidt het zich voor op een groenere toekomst. Kevin van Elten, eindverantwoordelijke bij SSW, bespreekt de ambities van SSW en het partnerschap met DGBC.

Van Elten vertelt trots over de geschiedenis van het familiebedrijf, dat sinds 2022 onderdeel is van de SPC Group. “Van oorsprong zijn we een afsplitsing van een voormalig constructiebedrijf. Nu hebben we binnen de SPC Group de handen ineengeslagen met allerlei coatingbedrijven in België en zijn we druk bezig met acquisitie in Nederland. Buy and build heet dat.” 

Het bedrijf heeft als doel de one-stop shop te worden voor alle soorten van coating. Van natlak tot het aanbrengen van tanklining en van poedercoating tot brandvertragende behandeling. Het klantenbestand is daardoor ook enorm gevarieerd, legt Van Elten uit. “Distributiecentra, daken, onderstellen van achtbanen, petrochemische tanks: wat het ook is, als er een laag coating nodig is, kun je bij ons terecht. Eigenlijk zeggen we nooit nee tegen een klant.”

Klant op één

Bij die klantvriendelijkheid komt de kracht van het familiebedrijf naar boven. “De lijnen zijn bij ons kort. Heel kort.” Al 40 jaar houdt zijn familie de boel draaiende met het belang van de klant voorop. Zijn tante is verantwoordelijk voor de boekhouding en zijn neefje voor de planning. “Op een moment dat wij eigenlijk nee zouden moeten zeggen tegen een klant, omdat het verzoek qua planning niet uitkomt, zeggen we alsnog ja. Maar uiteraard leggen we de klant dan wel het nieuwe verwachtingsmanagement uit. Met mijn neef is het dan net wat sneller schakelen dan ik bij een ander bedrijf zou kunnen. Daar plukt de klant de vruchten van.”   

Blik op de toekomst

In de afgelopen jaren is het bedrijf mede doordat het onderdeel is van de SPC Group een grote speler geworden in de Benelux. Van Elten legt uit dat hij het belangrijk vindt om niet alleen de beste te zijn in het vakgebied maar ook het goede te doen. Het is een van de redenen geweest voor SSW om zich aan de sluiten bij DGBC. “Het is met het oog op de toekomst belangrijk om ons te verdiepen in omvattende casussen rondom milieu en duurzaamheid. In België, waar we gevestigd zijn, is er een stip op de horizon, maar weinig wegen die ernaartoe leiden. DGBC kan ons daarbij helpen.” SSW sorteert daarmee voort op mogelijke wet- en regelgeving en kijkt ook kritisch naar haar eigen verfproducten.

Duurzame verfsystemen

“We hebben nu eenmaal een product dat niet per se duurzaam is, door onder mee de vluchtige organische stoffen die erin zitten”, vervolgt Van Elten. “Maar we kijken echt hoe dat beter kan. Zo trekken we samen met verfleveranciers op om duurzame alternatieven te realiseren.” Die duurzame alternatieven worden klanten inmiddels ook aangeboden wanneer zij een offerte opvragen. Zo krijgt iedere klant naast hetgeen waar hij om gevraagd heeft ook de mogelijkheid om te kiezen voor een optie met een milieuvriendelijk of biobased alternatief. “Dat is ietsjes duurder, maar zorgt wel voor minder uitstoot. Als de overheid in de toekomst gaat sturen op deze milieuvriendelijke alternatieven, weten klanten ons eenvoudig te vinden, omdat we ze de mogelijkheid nu al bieden.”

Zonnepanelen

Ook in de eigen ruimten wordt er gekeken wat er beter kan. Zo is er onlangs een nieuwe hal in gebruik genomen, met krachtige ventilatoren aan het plafond. De ventilatoren blazen op koude dagen warmte naar beneden zodat bijverwarming minder nodig is. Ook is de traditionele verlichting vervangen voor led, wat niet alleen duurzamer is maar ook de operationele kosten enorm drukt. “Daarnaast kijken we ook hoe we bijvoorbeeld ons dak optimaal kunnen gebruiken”, vertel Van Elten enthousiast. “Er liggen al 650 panelen, maar we onderzoeken of we er nog 2.100 bij kunnen plaatsen. Een extreem duurzaam bedrijf zullen we nooit worden, maar we doen wat we kunnen. Het is een goede ontwikkeling om hier bewust mee bezig te zijn.”  

Gerelateerd

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Youen: “Voorzien in de eigen energiebehoefte is de kracht van de energietransitie”

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria