Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Pilkington Nederland B.V.

Het internationale bedrijf Pilkington maakt glas voor de auto-industrie, de bouw en voor speciale toepassingen. De glastoepassingen voor de bouw is de hoofdmoot van de Nederlandse tak en je ziet hun glas bijvoorbeeld terug in gevels, zoals van de Algemene Rekenkamer in Den Haag. 

Martijn Rietveld is commercieel manager en Gerrit Maring is duurzaamheidscoördinator en credit controller Benelux. De Nederlandse tak heeft een voortrekkersrol binnen Nippon Sheet Glass Group waar Pilkington Nederland toe behoort.

“We hebben afgelopen december het Cradle to Cradle® Zilver certificaat behaald en we zochten aansluiting bij partijen die ook bezig zijn met verduurzaming in de gebouwde omgeving en daarom zijn we partner van DGBC geworden”, zegt Rietveld. “De ketensamenwerking is voor ons heel belangrijk. Verduurzamen kunnen we niet alleen, daar hebben we gevelbouwers, aannemers en toeleveranciers bij nodig. Zo’n Cradle to Cradle® certificaat laat zien waar we staan en we produceren het meest duurzame isolatieglas van Nederland en daar zijn we trots op”, straalt Maring. 

Het bedrijf beoordeelt partners zoals de toeleveranciers niet alleen op beschikbaarheid, kwaliteit en prijs van het product, maar ook op mate van duurzaamheid van het bedrijf. Immers, een groot deel van onze voetafdruk ligt in de Supply chain. Het is de bedoeling de beoordeling elke drie jaar te herhalen. “Verduurzaming zien wij als een reis. Wij gaan die kant op en we hopen dat partners mee gaan, maar we zijn er nog lang niet en misschien is de reis wel nooit af”, zegt Maring.

Voetafdruk verlagen

De productie van glas is een energie intensief proces met veel gasverbruik. “Het kost veel tijd, energie, innovatie en geld om onze voetafdruk te verlagen”, aldus Maring. “We moeten ook onze medewerkers meekrijgen. Er stonden bijvoorbeeld meer dan 65 afkortingen in onze duurzaamheidspresentatie aan de collega’s. Dat helpt niet. Nu laten we eens per kwartaal aan onze medewerkers zien waar we mee bezig zijn, we geven ook tips voor thuis en voor hoe je duurzaam en veilig op vakantie kan”, vervolgt Rietveld.

Zelf zijn ze milieubewust. Maring: “Ik fiets elke dag naar het werk, volgende week komen zonnepanelen op mijn huis en ik heb een regenton in de tuin om het regenwater op te vangen. Mijn kinderen kopen hun spullen en kleding vooral tweedehands en we eten amper nog vlees thuis.”  Rietveld: “De zonnepanelen hebben wij al, ik ben flexitariër, we rijden bewust wat duurder in een elektrische auto en we scheiden ons afval.” 

Duurzamere productiemethodes

Daar houdt het niet op. Voor de productie van glas zoekt het bedrijf door naar duurzamere methodes. Zo is het de collega’s  in het Verenigd Koninkrijk al gelukt om glas te produceren met waterstof. “Als eerste ter wereld, maar de infrastructuur ontbreekt nog om dit verder te brengen, maar we bewijzen dat het mogelijk is om de gasbehoefte omlaag te krijgen. 

De proeven met biobrandstof zijn ook gaande, maar onze wensenlijst is nog lang”, zegt Rietveld. “Daarnaast verhogen we de circulariteit van onze producten. We willen meer hergebruiken. En met de transporteurs kijken we ook hoe vervoer anders kan om de milieubelasting de komende jaren sterk te verlagen. De eerste is al van de diesel af en we kijken naar kleinschaliger vervoer om het overbrengen van onze producten duurzamer te maken.” “Ook hieruit blijkt hoe belangrijk de ketensamenwerking is op het gebied van verduurzaming”, vult Maring aan.

Paris Proof

Pilkington Nederland heeft bij het Europese hoofdkantoor het verzoek ingediend om de Paris Proof Commitment te ondertekenen. “We hebben dankbaar gebruik gemaakt van de Engelse vertaling van DGBC. De eerste reacties waren erg positief en de mensen daar zijn onder de indruk van de ambities in de verklaring.” Wel is de Paris Proof Intentieverklaring voor materiaalgebonden emissies eind april ondertekend. 

Zelf barsten de heren ook van de ambitie. Zij hopen dat over vijf jaar de productie van de Nederlandse tak CO2-neutraal is. “Voor het hele bedrijf duurt dat wat langer, daar is een enorm kapitaalintensieve reis voor nodig met toepassing van meerdere innovatieve technieken.” Rietveld: “Ik hoop dat de hele glasproducerende wereld in onze nek hijgt. Dat stimuleert ons vooral om nog verder te gaan in verduurzaming.” “Dat moeten we met elkaar doen”, besluit Maring.  

Gerelateerd

Upcycling beton

Dura Vermeer en C2CA verminderen CO2-uitstoot beton door upcycling van betonpuin

Marit Bouwmeester geeft startschot voor Green Buildings Regatta 2024

Winnaars Green Buildings Regatta 2024 bekend: Sodexo wint spectaculaire zeildag in Enkhuizen

Projectteams voor praktijktoets MPG gezocht

Projectteams voor praktijktoets MPG gezocht