Nieuw hotel W Amsterdam ontvangt als eerste Rijksmonument een BREEAM-NL Very Good certificaat

Vorige week opende het gloednieuwe hotel W Amsterdam haar deuren in het centrum van Amsterdam. Daarvoor werden het voormalige Rijkskantoorgebouw voor Geld- en Telefoonbedrijf en het KAS Bankgebouw getransformeerd naar een van de duurzaamste hotels van Nederland. Het is het eerste Rijksmonument in Nederland dat het BREEAM-NL Very Good ontwerpcertificaat heeft behaald.

BREEAM-NL

BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie is hét keurmerk om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties te beoordelen op duurzaamheidsprestatie. Gebouwen worden beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Beide gebouwen van W Amsterdam worden BREEAM gecertificeerd bij de oplevering.

BREEAM is een internationaal erkend keurmerk. Het integrale bouwteam bestaande uit hoofdaannemer PBM, architect Office Winhov, ingenieursbureau DPA Cauberg-Huygen en installatieadviseur Spark Intelligent Design hebben het BREEAM-NL certificaat mogelijk gemaakt.

W Amsterdam

Het hotel, eigendom van Starwood Hotels & Resorts, is ontworpen door Office Winhov uit Amsterdam en BK Architecture uit Tel Aviv. Het is een mix van gerestaureerde historische elementen met een nieuw  eigentijds design. Naast 238 hotelkamers zijn er twee restaurants, een rooftopbar, een Spa, een club, fitness en XBANK, een retailconcept.

W Amsterdam is een centraal punt voor trendzetters die nieuwsgierig zijn wat er in Amsterdam te doen is en komen gaat op het gebied van mode, design en muziek. Het geavanceerde duurzame ontwerp, in combinatie met W’s innovatieve lifestyleprogrammering, voegt iets totaal anders toe aan het hotellandschap van Amsterdam.

Door het hergebruiken van grote delen wordt de milieu-impact van het gebouw tot een minimum beperkt, omdat hierdoor veel minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Dit is van belang omdat grondstoffen steeds schaarser worden en een grote impact op het milieu hebben bij de winning.

De gebouwen zijn voorzien van een geheel nieuwe, intelligente klimaat- en verlichtingsinstallatie, die worden aangestuurd op basis van de aanwezigheid van personen. Hierdoor wordt veel onnodig energiegebruik voorkomen. Daarnaast krijgt het hotel een aansluiting op een warmte- en koude opslagsysteem in de bodem, waarmee de gebouwen worden verwarmd en gekoeld. Het hotel is daarnaast voorzien van de allernieuwste generatie LED-verlichting.

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken