Jan Kadijk in Vroege Vogels over biobased bouwen 

Eerste biobased woonzorggebouw in Nederland is het nieuwe onderkomen van voormalig dak- en thuislozen in Rotterdam-Zuid. Architect Tim Vermeend van Urban Climate Architects en Jan Kadijk, programmamanager kennis en innovatie van DGBC, vertelden erover in het radioprogramma Vroege Vogels. 

Het gebouw is van vurenhout, vertelt de architect. Houtbouw neemt CO2 op en is gezond voor de gebruikers. Kadijk noemt het een fantastisch voorbeeld van duurzaam bouwen. “Dit is waar het naartoe moet.” Nederland kent een groot stikstofprobleem en houtbouw draagt bij aan de oplossing. “Het is flauw om als bouw te blijven zeggen dat je bij landbouw of varkensboeren moet zijn, we hebben een opgave voor woningen voor mensen die die niet kunnen krijgen”, aldus Kadijk. Het project in Rotterdam toont aan dat het kan.  

De opdrachtgever kwam ook aan het woord. Die wilde het project De Grote Kreek voor het Leger des Heils in hout om zo zorgvuldig mogelijk nieuwbouw neer te zetten, omdat transformatie van het bestaande gebouw niet genoeg plekken opleverde. Bovendien is het stil op de bouwplaats, omdat er is gebouwd met een elektrische kraan. Daar hebben ook de bouwvakkers baat bij, is te horen in het radioprogramma (uitzending 19 februari 2023, vanaf 2.21.00). 

Gerelateerd

Openbare consultatie conceptleidraden Platform CB’23 gestart

Openbare consultatie conceptleidraden Platform CB’23 gestart

Nieuwe partner stelt zich voor: Folie Effect

Nieuwe partner stelt zich voor: Folie Effect

Merin met BREEAM-NL certificaten

Vijf keer BREEAM-NL Excellent certificering voor Merin