Hoe neem je de leiding in de energietransitie?

“Voor een circulaire economie in 2050 is nu leiderschap nodig. Dat geldt zeker voor het programma aardgasvrije wijken, waarin gemeenten en woningcorporaties samenwerken met aannemers, installateurs en vele anderen. Maar wie doet precies wat?” zo vraagt Annemarie van Doorn zich af. “Wat betekent de regierol van de gemeenten? Wachten corporaties niet te veel af? Hoe strak zijn de instructies uit Den Haag? Er liggen grote opgaves, maar er is ook sprake van veel onduidelijkheid. Het grote gevaar is dat er daardoor geen tempo komt in de verduurzaming. Dat hebben we helaas al vaker gezien.”

Daarom komt er nu een meerdaagse opleiding over leiderschap in de energietransitie, ontwikkeld door Maurice Coen en Anke van Hal van Nyenrode Business Universiteit en Sandra Hoomans van Saxion. Zij houden zich al jaren bezig met organisaties die werken aan verduurzamingsopgaven in de bestaande woningbouw – en zij weten dat er meer nodig is dan alleen geld en techniek. In samenwerking met DGBC is deze opleiding op maat gemaakt voor de doelgroepen van DGBC.

Van Doorn: “Deze opleiding is voor eindbeslissers, bij organisaties en bedrijven die betrokken zijn bij de energietransitie in de bestaande woonomgeving. Zij krijgen duidelijkheid en handelingsperspectief, zodat ze weten welke strategie ze het beste kunnen volgen. De training richt zich echt op de eigen organisatie en de veranderingen die nodig zijn daarin. Het is dus maatwerk en natuurlijk mag je als deelnemer ook rekening houden met het belang van je eigen organisatie. Het gaat erom dat je via deze opleiding leert zien welke handvatten er zijn. Dan kun je aan de slag in je eigen praktijk, om daar duurzaamheid te integreren in veel keuzes en in het gedrag.”

Misverstanden voorkomen

“We werken samen, omdat wij als DGBC ook op dit vlak actief zijn. Partijen uit onze grote achterban hebben waarschijnlijk ook nog wel wat te leren op dit vlak”, zo beaamt de DGBC-directeur. “In de opleiding houden we de aardgas-vrije opgave tegen het licht, net als de invloed van de energietransitie op de ‘markt’. En wat betekent dit op zijn beurt weer voor de betrokken organisaties? Maar ook het succesvol uitvoeren van de energietransitie en de rol van duurzaamheid in het besluitvormingsproces. Rode draad in de cursus is het systeemdenken, leiderschap en de betekenis van duurzaamheid (de SDG’s) voor jou en je eigen organisatie.”

Vaart erin houden

Maar je moet natuurlijk zelf aan de slag ermee, legt Van Doorn uit: “Als deelnemer ontwikkel je een casus, vanuit jouw eigen praktijk. Daarop pas je de nieuwe kennis toe. Zo weet je wat helpt om de leiding te nemen en te houden, zo hou je de vaart in de energietransitie!”

Elk dagdeel wordt verzorgd door een duo; een wetenschapper en een DGBC-expert. Die laatste zorgt voor aansluiting op de praktijk en bij de DGBC-doelgroep.

Meer weten? Opgeven? Lees hier verder. 

Professionals

Anke van Hal

Gerelateerd

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024

Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’