Hercuton lanceert duurzaamheidsconfigurator voor bedrijfspanden en kantoren

Een bedrijfspand of kantoorgebouw net zo eenvoudig samenstellen als een paar customized sneakers of een nieuwe auto. Dat is wat Hercuton belooft met hun nieuwe duurzaamheidsconfigurator.

De configurator geeft in de kavelstudiefase inzicht in de met het project gemoeide CO2-uitstoot, MPG-score en de kosten van een bouwproject. Voor elke keuze laat de tool zien welke materialen er worden toegepast, wat de impact van die materiaalkeuzes is en of de klant met het gekozen ontwerp  subsidiemogelijkheden heeft. 

Duurzame keuzes in de ontwerpfase

Maarten Bakker, Algemeen directeur Hercuton: “De meeste invloed op de CO2-impact van een gebouw heb je in de ontwerpfase, dus in een vroeg stadium van het bouwproces. Op dat moment kun je namelijk nog brede keuzes maken. Als je in die fase al inzicht hebt in de impact van die keuzes, kun je betere beslissingen nemen. Met deze tool willen we vooraf inzicht geven en verrassingen achteraf voorkomen, want duurzame keuzes kun je tenslotte niet vroeg genoeg maken.”

Indicatie CO2 en MPG

De configurator maakt gebruik van data die afkomstig zijn van projecten uit het (recente) verleden. Materialen met een MPG- en CO2-indicatie worden opgeslagen in een database die gekoppeld is aan de duurzaamheidsconfigurator. De indicaties worden op basis van het gekozen ontwerp omgezet in hoeveelheden en daarmee berekent de tool de duurzaamheidsambities in de kavelstudiefase. Op deze manier kan Hercuton samen met klanten onderbouwde duurzame keuzes maken, zonder eerst een compleet ontwerp uit te werken. 

Op dit moment geeft de tool inzicht in het gebouw zelf. Er wordt gewerkt aan een uitbreiding van de duurzaamheidsconfigurator waarmee ook de impact van het gebruik van het pand inzichtelijk wordt.

DGBC-partners

Hercuton B.V.

Gerelateerd

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

'Neem gezamenlijk barrières weg voor duurzaam bouwen'

'Neem gezamenlijk barrières weg voor duurzaam bouwen'

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024