Europees manifest voor een duurzame gebouwde omgeving 

World Green Building Council heeft een Europees manifest voor een duurzame gebouwde omgeving gepubliceerd in aanloop naar de Europese verkiezingen in juni. Samen met 24 andere Green Building Councils en partners, waaronder DGBC, is het document opgesteld. Wat zijn de belangrijkste punten?

Het manifest licht 8 belangrijke onderwerpen uit en geeft daarbij een reeks duurzame beleidsaanbevelingen aan de Europese leiders en beleidsmakers. Zo komen aan bod:

  • CO2
  • Circulaire economie
  • Gezondheid
  • Water
  • Veerkracht
  • Financiën
  • biodiversiteit
  • Rechtvaardige transitie voor iedereen

Lees hier het manifest
 

EU beleid voor duurzame gebouwen

De nieuwe reeks aanbevelingen roept EU-politici op om zich samen met de bouwsector in te zetten voor het ontwikkelen en implementeren van EU beleid dat de sociale, milieu- en economische voordelen van duurzame gebouwen omarmt.

Door duurzame beleidsmaatregelen voor de gebouwde omgeving te prioriteren, kunnen een aantal belangrijke kwesties in de EU het hoofd worden geboden, waaronder de energieproblematiek. De bouwsector is verantwoordelijk voor 40 procent van de energievraag in Europa, waarvan 80 procent afkomstig is van fossiele brandstoffen. Het versnellen van de energie-efficiënte renovatie van gebouwen vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verlaagt de energierekeningen van miljoenen Europeanen.

Duurzame beleidsmaatregelen voor de gebouwde omgeving kunnen ook de werkloosheidscrisis in de EU helpen verlichten - met elke €1 miljoen geïnvesteerd in de groene renovatie van gebouwen worden gemiddeld 18 lokale, langdurige banen gecreëerd in de EU.

EU Green Deal

"Het is van vitaal belang dat beleidsmakers deze aanbevelingen ter harte nemen. Met de komende verkiezingen, ongeacht wie uiteindelijk wordt verkozen, moeten duurzame beleidsmaatregelen voor de gebouwde omgeving, die cruciaal zijn voor het behalen van de doelstellingen van de EU Green Deal, stevig op de agenda blijven staan,” aldus WGBC. 

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'