Enexis bestormt Top 10 duurzame gebouwen

Wat zijn de meest duurzame nieuwe opgeleverde gebouwen van Nederland volgens de BREEAM-NL methodiek? Een ranglijst van de tien duurzaamste projecten, uitgedrukt in percentages. Opvallend, Enexis staat met drie gebouwen bij de eerste 10.

1. Venco Campus in Eersel (Vijf sterren: 85,29%)

Tijdens de Dutch Green Building Week in september van dit jaar sleepte de Venco Campus heeft allereerste vijf sterren BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Oplevercertificaat in de wacht. Het ei-vormige gebouw in Eersel is een op en top duurzaam gebouw, met een dak dat bijna volledig is belegd met zonnepanelen. Ook heeft de Venco Groep, internationaal bedrijf in de pluimveehouderij, eigen installaties toegepast in het gebouw. In Eersel is compromisloos verduurzaamd.

2. De Monarch in Den Haag (Vier sterren: 79,90%)

In het Beatrixkwartier in Den Haag staat het statige kantoorgebouw De Monarch. Bij het ontwerp van het 19.000 vierkante meter grote pand en de installaties is rekening gehouden met duurzaamheid. Zo is de gebouwschil goed geïsoleerd, heeft het gebouw een WKO en wordt er met bewegingsmelders voor gezorgd dat de verlichting niet onnodig brandt.

3. Enexis Regiokantoor Maastricht (Vier sterren: 76,38%)

Voor een bedrijf als netbeheerder Enexis is een duurzaam gebouw natuurlijk een must. Het regiokantoor in Maastricht is een echte showcase van hoe je zuinig met energie om kan gaan. Maar dat niet alleen. Het gebouw is ook een toonbeeld van flexibiteit: het heeft een modulair en demontabel constructiesysteem. Bijzonder is ook het atrium. Dat werkt als een groene long voor het gebouw omdat het door de groene beplanting verse ventilatielucht oplevert.

4. Nutricia Research in Utrecht (Vier sterren: 75,83%)

In het gebouw Nutricia Research in Utrecht speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zo is in het gebouw uitsluitend FSC gecertificeerd hout gebruikt. Daarnaast zijn de glazen gevels hoogisolerend en zorgen ervoor dat er weinig kunstlicht nodig is. Ook is het gebouw flexibel ontworpen; laboratoria zijn eenvoudig om te vormen tot kantoorruimte. Het gebouw kreeg afgelopen maand een vier sterren BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Oplevercertificaat.

5. Schneider Electric in Hoofddorp (Vier sterren: 75,59%)

In Hoofddorp is op en om Park 20|20 een grote verzameling duurzame BREEAM-NL projecten te vinden. Het gebouw voor Schneider Electric behaalt hier de hoogste score. Dat komt onder andere door de talloze energiebesparende technische innovaties die in het gebouw zijn verwerkt. Bijvoorbeeld waterloze urinoirs, water- en energiemeters, slimme verlichting en

6. Enexis Regiokantoor Venlo (Vier Sterren: 75,53%)

Het regiokantoor Enexis Venlo is het tweede gebouw in een reeks van drie verspreid over het land Maastricht, Venlo, Zwolle. Bijzonder aan dit gebouw zijn de gevels: door hun vorm zijn ze zonwerend en voorkomen dat het goed geïsoleerde gebouw te veel opwarmt door directe zoninstraling maar garanderen wel voldoende daglicht en uitzicht. Het centrale atrium in het gebouw werkt als een groene long; een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatie lucht wordt getrokken.

7. Distributiecentrum Lidl in Heerenveen (Vier sterren: 75,47%)

In Heerenveen heeft supermarktketen Lidl het meest duurzame distributiecentrum van Nederland geopend. Met een omvang van 46.000 vierkante meter is Lidl een van de eersten die duurzaamheid naar een dergelijk grote schaalgrootte brengt. Het distributiecentrum beschikt over een warmtekoudeopslag en de restwarmte van de koelinstallaties wordt optimaal benut. En voor de binnenverlichting wordt alleen maar led-verlichting gebruikt.

8. Enexis Regiokantoor Zwolle (Vier sterren: 73,34%)

Het regiokantoor van Enexis in Zwolle is het derde gecertificeerde gebouw van Enexis. En allemaal hebben de gebouwen een vier sterren BREEAM-NL certificaat. Door het grote dakvlak van de bedrijfshal kan voldoende energie op het dak worden opgewekt door PV-cellen. In combinatie met een Warmte Koude Opslag (WKO) zorgt dit ervoor dat het gebouw energieneutraal is.

9. Kantoor Midden op Park Phi in Enschede (Vier sterren: 71,88%)

Voor dit kantoor in Enschede is gezocht naar een vernieuwende en innovatieve bouwwijze. Dat werd het industriële bouwen. Dit is een manier van prefab-bouwen waarbij bouwtijd, het benodigde aantal arbeiders, de hoeveelheid bouwafval als de faalkosten drastisch afnemen. Ook wat betreft energiezuinigheid blinkt dit kantoor, dat vorig jaar het certificaat ontving, uit. Zo wordt onder andere louter groene stroom ingekocht.

10. FOX Vakanties in Hoofddorp (Vier sterren: 71,81%)

Op het duurzame Park 20|20 heeft het opzienbarende gebouw van FOX Vakanties dit jaar een vier sterren BREEAM-NL Nieuwbouw em Renovatie Oplevercertificaat gekregen. Het gebouw heeft een opvallend schuin op de zon gerichte gevel. Ook wordt voor het interieur gebruiktgemaakt van gerecyclede materialen. Bijzonder is ook het grote theater in het gebouw, dat geregeld wordt gebruikt door bedrijven in de omgeving.

Gerelateerd

Maarten Markus is manager duurzaamheid bij gebiedsontwikkelaar AM. We zetten in op het minimaliseren van de CO₂-uitstoot van gebouwen enerzijds en een positieve impact van het gebied anderzijds.

‘Door energieneutraal en biobased te bouwen kunnen we veranderen naar een klimaatpositieve sector’

Vastgoedorganisatie is een belangrijke speler op de Europese markt. Nienke Jacobs van de Nederlandse tak Dream Advisors aan het woord.

Maak kennis met onze nieuwe partner Dream Advisors

Marktpartijen met een WEii-licentie kunnen nu een een gecertificeerde WEii-score afgeven voor gebouwen.

WEii-certificering: hoe werkt dit?