DGBL: ‘Het wordt tijd om te ontbestemmen’

Het bestemmingsplan is hét middel om regie te voeren op het ruimtegebruik. Maar nu we met grote winkelleegstand te maken hebben aan de ene kant, en met veel creatieve initiatieven aan de andere kant, wordt het dan niet eens hoog te tijd om te ‘ontbestemmen’? Tijdens de Dutch Green Building Lab- sessie gingen deskundigen hierover met elkaar in gesprek.

Verschillende deelnemers zijn voor het ontbestemmen, omdat er tegenwoordig zo veel verschillende soorten initiatieven zijn. Vergaat het ene, dan verschijnt het volgende. De gemeente heeft dus haast geen keus meer, en kan met bestemmingsplannen initiatieven niet meer stoppen. Bovendien zijn sectoren nauwelijks meer te splitsen, waardoor bestemmingsplannen niet meer voorzien.

Argumenten voor het bestemmingsplan zijn er ook. Bij de ontwikkeling van een woonwijk bijvoorbeeld willen toekomstige bewoners wel weten wie hun buren worden. Als de buurman ook een autogarage kan worden, is dat niet goed voor de vastgoedwaarde. Ook kun je met een bestemmingsplan regie voeren op het totaalconcept van je stad.

Bekijk de compilatie.

Gerelateerd

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Zo verduurzaamt TNO 205.000 m² vastgoed, van kantoren tot laboratoria

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)