DGBL: ‘Het wordt tijd om te ontbestemmen’

Het bestemmingsplan is hét middel om regie te voeren op het ruimtegebruik. Maar nu we met grote winkelleegstand te maken hebben aan de ene kant, en met veel creatieve initiatieven aan de andere kant, wordt het dan niet eens hoog te tijd om te ‘ontbestemmen’? Tijdens de Dutch Green Building Lab- sessie gingen deskundigen hierover met elkaar in gesprek.

Verschillende deelnemers zijn voor het ontbestemmen, omdat er tegenwoordig zo veel verschillende soorten initiatieven zijn. Vergaat het ene, dan verschijnt het volgende. De gemeente heeft dus haast geen keus meer, en kan met bestemmingsplannen initiatieven niet meer stoppen. Bovendien zijn sectoren nauwelijks meer te splitsen, waardoor bestemmingsplannen niet meer voorzien.

Argumenten voor het bestemmingsplan zijn er ook. Bij de ontwikkeling van een woonwijk bijvoorbeeld willen toekomstige bewoners wel weten wie hun buren worden. Als de buurman ook een autogarage kan worden, is dat niet goed voor de vastgoedwaarde. Ook kun je met een bestemmingsplan regie voeren op het totaalconcept van je stad.

Bekijk de compilatie.

Gerelateerd

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

Met voornamelijk gebruikte materialen hebben Popma ter Steege Architecten (PTSA) en Vink Bouw een voormalig defensiegebouw omgevormd tot een hoogwaardig Rijkskantoor

Architectenbureau PTSA ontwerpt 'kantoor vol afval' voor Rijksvastgoedbedrijf

De whitepaper over EU Taxonomie is vernieuwd. Deze herziene uitgave neemt je mee in het hoe, wat en waarom van de EU Taxonomie.

Hoe, wat en waarom over EU Taxonomie