DGBC steunt ontwikkeling Whole Life Carbon Roadmap door EU 

De Europese Commissie is bezig een Europese Whole Life Carbon Roadmap te ontwikkelen voor de gebouwde omgeving. DGBC heeft, samen met de World Green Building Council (WorldGBC) en 40 andere groepen belanghebbenden en bedrijven, hun steun betuigd via een ingezonden brief. 

Deze brief is 21 september verzonden aan verschillende directoraten-generaal van de Europese Commissie. Hieron roept de coalitie, die meer dan 5.000 organisaties vertegenwoordigt, op tot een Europese Roadmap die een allesomvattende benadering hanteert bij Whole Life Carbon en dus ook kijkt naar bouwregelgeving, afval en circulariteit, inkoop en financiën.  

De brief roept ook op tot het uitstippelen van een duidelijk traject naar een CO2-neutrale economie richting 2050 met tussentijdse doelstellingen voor de sector. Eerder heeft WorldGBC dit al uiteengezet in de EU Policy WLC Roadmap die in 2022 is gelanceerd. 

De brief is verzonden nadat er een EU-consultatie over Whole Life Carbon plaatsvond, waarin zowel de bouwsector als het publiek werd gevraagd een reeks CO2-neutralemaatregelen te beoordelen op effectiviteit en haalbaarheid.

Vooruitgang en verantwoordelijkheid


Audrey Nugent, directeur van Global Advocacy, WorldGBC, zegt: “We roepen de Europese Commissie al een aantal jaren op om zich in te zetten voor de aanpak van Whole Life Carbon in de gebouwde omgeving en we zijn erg blij om vooruitgang te zien op dit belangrijke onderwerp door de ontwikkeling van deze Roadmap door de Commissie.”

Laetitia Nossek, programmamanager bij DGBC, reageert: “We nemen als bouwsector nu niet onze CO2-verantwoordelijkheid in wet- en regelgeving. Reductie aan de hand van een carbon budget helpt de sector.  Er moet door de hele keten heen andere keuzes gemaakt worden. Zo moeten we inzetten op een circulaire bouweconomie waarbij we minder materialen gebruiken en ook kiezen voor bouwmaterialen die geen CO2 uitstoten bij de productie of gebruik. Daarmee halen we uiteindelijk de doelen van het Parijs Akkoord.”

Een overzicht van alle ondertekenaars: 

Gerelateerd

De route naar Paris Proof, oftewel CO2-neutraal, vastgoed is voor beleggers en vastgoedeigenaren een noodzakelijke reis geworden.

De route voor bestaand vastgoed naar Paris Proof met een integrale CO2-aanpak

Het nieuwe kabinet handhaaft de EU-doelen. Dit is niet de versnelling die we zouden willen.

DGBC over regeerakkoord 2024: ‘Duurzame ambitie zal van de markt moeten komen’

Nationale SDG rapportage

Nationale SDG Rapportage roept op tot samenwerking en scherpe toekomstvisie