DGBC ondertekent brandbrief om fossiele subsidies af te schaffen

Afgelopen maandag is een brandbrief om fossiele subsidies af te schaffen aan het kabinet gestuurd. Deze brief is een paar dagen door nog eens 40 bedrijven en organisaties ondersteund, waaronder Dutch Green Building Council. 

De maatschappelijke steun aan de oproep verbreedt zich hiermee verder. Eerder tekenden o.a. Pensioenfondsen ABP en PME banken ASN en Triodos, vakbond FNV en GroeneKerken de brandbrief. Inmiddels staat de teller op 140 organisaties.

Lees hier de volledige brandbrief

Rechtvaardige en sociale energietransitie

Waarom DGBC de brandbrief heeft ondertekend, licht directeur Annemarie van Doorn toe:

‘’Een ‘Paris Proof’ gebouwde omgeving betekent dat we in rap tempo ons energiegebruik moeten reduceren. Lage energiebelasting voor grootgebruikers en gratis uitstootrechten voor de industrie zorgen voor een averechts effect. De prikkel om te verduurzamen wordt weggenomen en zorgt voor een ongelijk speelveld, waarbinnen partijen die zich wel inzetten voor de energietransitie aan het kortste eind trekken. We moeten stoppen met het maken van dit soort schadelijke uitzonderingen en het geld dat hiermee vrijkomt investeren in een rechtvaardige en sociale energietransitie waar iedereen profijt van heeft!”

Organisaties kunnen zich nog steeds achter de brandbrief scharen. Op de website loopt ook een petitie, die op moment van schrijven (26 mei) bijna 20.000 handtekeningen heeft.

Gerelateerd

WEii-licentiehouders kunnen nu certificaat afgeven voor gebouwen

DGBC reikt eerste licenties uit voor certificering Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii)

Framework for Climate Adaptive Buildings compleet: ‘Dit geeft gebouweigenaren handelingsperspectief’

Framework for Climate Adaptive Buildings compleet: ‘Dit geeft gebouweigenaren handelingsperspectief’

Presentatie leidende principes voor sociale duurzaamheid op Paris Proof Plein op PROVADA 2024

Alliantie Sociale Duurzaamheid lanceert leidende principes