DGBC ondertekent brandbrief om fossiele subsidies af te schaffen

Afgelopen maandag is een brandbrief om fossiele subsidies af te schaffen aan het kabinet gestuurd. Deze brief is een paar dagen door nog eens 40 bedrijven en organisaties ondersteund, waaronder Dutch Green Building Council. 

De maatschappelijke steun aan de oproep verbreedt zich hiermee verder. Eerder tekenden o.a. Pensioenfondsen ABP en PME banken ASN en Triodos, vakbond FNV en GroeneKerken de brandbrief. Inmiddels staat de teller op 140 organisaties.

Lees hier de volledige brandbrief

Rechtvaardige en sociale energietransitie

Waarom DGBC de brandbrief heeft ondertekend, licht directeur Annemarie van Doorn toe:

‘’Een ‘Paris Proof’ gebouwde omgeving betekent dat we in rap tempo ons energiegebruik moeten reduceren. Lage energiebelasting voor grootgebruikers en gratis uitstootrechten voor de industrie zorgen voor een averechts effect. De prikkel om te verduurzamen wordt weggenomen en zorgt voor een ongelijk speelveld, waarbinnen partijen die zich wel inzetten voor de energietransitie aan het kortste eind trekken. We moeten stoppen met het maken van dit soort schadelijke uitzonderingen en het geld dat hiermee vrijkomt investeren in een rechtvaardige en sociale energietransitie waar iedereen profijt van heeft!”

Organisaties kunnen zich nog steeds achter de brandbrief scharen. Op de website loopt ook een petitie, die op moment van schrijven (26 mei) bijna 20.000 handtekeningen heeft.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'