Circulair bouwen voorbij de startups

De documentaire ‘Scale-ups in bouwend Nederland’ portretteert acht ondernemers die met hun innovaties de bouw- en vastgoedsector verder willen verduurzamen. Deze productie is te zien tijdens de Week van de Circulaire Economie, dus nog tot en met zaterdag 12 februari.

In de documentaire laten acht ondernemers zien dat het mogelijk is om verschil te maken: Madaster (grondstoffenpaspoort), Studio Solarix (energieopwekkende gevelpanelen), PHYSEE (raamsensoren voor energiebesparing), Spotr.ai (via satellietbeelden in kaart brengen van bebouwde kom), Boom Builds (houtbouw), Sustainer Homes (modulaire woningen) en Goodhout (bouwmaterialen van kokosnootresten).

 

Kansen

 

Deze innoverende ondernemingen zijn bekend binnen de duurzame bouw en zijn dus ook geen startups meer; ze bestaan al een jaar of acht, hebben een bewezen product en dus klanten, omzet en een team – en ze zien kansen, zeker nu er de belofte is van een miljardeninvestering in de bouwsector om het woningtekort op te lossen.

 

Verandering is vertraging

 

‘Verandering is moeilijk in een industrie die geen risico's wil lopen’, ervaren de ondernemers, ‘omdat een vertraging in de bouw al snel oploopt in de kosten.’ Marloes van Heteren (Studio Solarix) verwoordt het zo: “De bouwwereld is ontzettend traag en projecten duren lang. Dus voordat je voorbeelden hebt van circulaire toepassingen ben je zo een paar jaar verder.”

 

De documentaire is hier online bekijken.

Gerelateerd

Wethouder Zeegers Rotterdam: ‘Vaart zetten achter duurzaam bouwen’

Schiehaven Noord in Rotterdam wordt eerste Paris Proof-tuin

De route naar Paris Proof, oftewel CO2-neutraal, vastgoed is voor beleggers en vastgoedeigenaren een noodzakelijke reis geworden.

De route voor bestaand vastgoed naar Paris Proof met een integrale CO2-aanpak

Het nieuwe kabinet handhaaft de EU-doelen. Dit is niet de versnelling die we zouden willen.

DGBC over regeerakkoord 2024: ‘Duurzame ambitie zal van de markt moeten komen’