Change Inc.: "Praktische routekaart voor het oplossen van de blinde CO2-vlek"

Elk materiaal heeft een CO2-voetafdruk, veel materialen zijn verantwoordelijk voor CO2-uitstoot en biobased materialen zoals hout leggen juist CO2 vast. Om de bouw te verduurzamen, werkt Dutch Green Building Council daarom internationaal aan regelgeving en beleid om de materiaalgebonden CO2-voetafdruk te verminderen. Vanuit Nederland is Janneke Leenaars van Interface ambassadeur van dit project. “De CO2-voetafdruk van materialen en producten waarmee gebouwd en ingericht wordt is te lang een blinde vlek geweest.”

In de bouw is er sprake van twee soorten CO2-uitstoot: de CO2 gerelateerd aan materialen en processen in de gehele keten én de CO2-uitstoot veroorzaakt door het operationele energiegebruik van gebouwen – bijvoorbeeld voor verwarming en verlichting. Bij de Dutch Green Building Council (DGBC) werkt projectmanager Laetitia Nossek samen met partners in de bouwketen aan een routekaart om de sector CO2 neutraal te krijgen. “In Nederland is voor het operationele gedeelte redelijk duidelijk wat er moet gebeuren, dus we richten ons meer op de materiaalgebonden CO2, ofwel embodied carbon, in ons jargon.” Haar idee: als de gebouwde omgeving onderdeel wil zijn van de oplossing en wil bijdragen aan het Parijs Akkoord, dan moet er ook serieus gekeken worden naar materiaalgebruik.

Lees het gehele dubbelinterview op Change.inc: www.change.inc/infra/praktische-routekaart-voor-het-oplossen-van-de-blinde-co2-vlek-37087

DGBC-partners

Interface

Professionals

Janneke Leenaars

Gerelateerd

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Nivab Vastgoed Advies

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Nivab Vastgoed Advies

"Het is nu investeren of straks de rekening betalen, als dat nog kan"

"Het is nu investeren of straks de rekening betalen, als dat nog kan"

Marktconsultatie BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen

Marktconsultatie BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen