BAM Wonen levert tachtig duurzame sociale huurwoningen op aan woningcorporatie Woongoed Zeist

BAM Wonen heeft tachtig sociale huurappartementen opgeleverd aan woningcorporatie Woongoed Zeist in de wijk Kerckebosch in Zeist. De woningen zijn verdeeld over de gebouwen Berkenveste en Dennenveste en passen harmonieus in het landschap met hun duurzame en natuurlijke uitstraling. De nieuwe bewoners zijn afkomstig van oude huurflats in de wijk, die na de verhuizing gesloopt worden. Een vertegenwoordiging van de bewoners heeft ook meegepraat over het ontwerp. Zo konden zij onderdelen van de woning op hun eigen persoonlijke situatie aanpassen.

In de aanvraag van woningcorporatie Woongoed Zeist was duurzaam bouwen een essentieel onderdeel. Zo was BENG 1 het gewenste niveau van energiezuinigheid. De warmte-koudevraag moet dan onder de 25 kWh-thermisch/m² blijven. “We waren blij met deze duidelijke keuze van Woongoed Zeist. Het heeft ons gedwongen om het energieconcept hier echt anders te bekijken, iets wat we samen met technisch adviesbureau Crone enthousiast hebben aangepakt”, aldus Hans Wiersma, Projectmanager bij BAM Wonen. In de toekomst zijn met kleine aanpassingen zelfs de hogere eisen van BENG 2 en BENG 3 haalbaar, bijvoorbeeld door uitbreiding van de capaciteit van de pv-panelen.

Volledig elektrisch

Er is gekozen voor een volledig elektrische energiehuishouding die bestaat uit een elektrische geiser en warmteterugwinning bij douche en ventilatie. Elektrische radiatoren vragen veel minder leidingen door de woning, zijn onderhoudsvrij en makkelijk vervangbaar omdat ze alleen met een stekker vast zitten. Volledig elektrisch vraagt meer stroom, maar door de uitstekend geïsoleerde schil van de gebouwen is het warmteverlies minimaal. De isolatie van het dak bestaat bijvoorbeeld uit een dertig tot veertig centimeter dikke laag. En de ramen zijn van triple glas. Dat geeft een uitstekende ‘warme jas’. De pv-panelen op het dak leveren een groot deel van de benodigde elektriciteit en in de zomermaanden is teruglevering aan het net mogelijk.

“Wij zijn blij met het gebruikersgemak van de aangedragen oplossing”, aldus Henk van Veldhuisen, Projectmanager bij woningcorporatie Woongoed Zeist. “Het is weinig techniek en de huurders kunnen makkelijk bijregelen naar het gewenste comfort. We realiseerden ons dat de bouw het beste moment is om de schil goed te isoleren. Tijdens een toekomstige renovatie zou dat veel duurder en omslachtiger worden. Daarom hebben we hier veel nadruk op gelegd. Bovendien is het energiesysteem als totaal zeer onderhoudsarm. Dat sprak ons als woningcorporatie erg aan.”

Zicht op de natuur

Kenmerkend voor Berkenveste en Dennenveste is het ontbreken van een galerij, iets wat eigenlijk gebruikelijk is bij sociale huurwoningen. De balkons zijn zo ontworpen en geplaatst dat ze als een soort ‘buitenkamer’ te gebruiken zijn. Ze zijn mooi afgewerkt en bieden door de bredere omlijsting meer privacy en tegelijk mooi uitzicht op de natuur. BAM Wonen heeft, samen met MIX architectuur, in het ontwerp nadrukkelijk de harmonie met de voor de wijk Kerckebosch zo typerende bosachtige omgeving gezocht. De gebouwen zijn zo gepositioneerd dat ze de minste bomenkap veroorzaakten. Nu de woongebouwen in gebruik genomen zijn, lijken ze een organisch onderdeel van de omgeving te zijn.

Gerelateerd

6 vragen en antwoorden over CSDDD

6 vragen en antwoorden over CSDDD

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’