ABN AMRO en EDGE werken samen om bankkantoor tot Paris Proof te renoveren

ABN AMRO gaat het kantoor aan de Foppingadreef in Amsterdam Zuidoost te herontwikkelen tot Paris Proof. In lijn met de duurzame en circulaire ambities van de bank heeft ABN AMRO nauw samengewerkt met vastgoedontwikkelaar EDGE om de ambitieuze plannen voor dit Paris Proof-gebouw van 98.000 m2 te presenteren. De herontwikkeling moet in 2025 gereed zijn.

De transformatie van het oorspronkelijke gebouw uit de jaren '80 van de vorige eeuw naar een ultramoderne werkplek vraagt ook om fysieke veranderingen, hoewel veel van de bestaande ontwerpelementen behouden zullen blijven. Samen met de architect van toen, BroekBakema, presenteerde EDGE plannen om het gebouw uit te breiden en de ruimte- efficiëntie te verbeteren door verdiepingen en onderling verbonden atria toe te voegen. Zo wordt een moderne werk- en ontmoetingsplek gecreëerd voor circa 10.000 FTE’s. De plannen voorzien in meer vloeroppervlak en een open, horizontale indeling om sociale interactie, creativiteit en inspiratie te stimuleren. De atria zijn ruim opgezette gemeenschappelijke ruimtes die het nieuwe kantoor zijn identiteit geven en menselijke verbinding stimuleren.

Beyond Paris Proof

In 2019 kondigde ABN AMRO haar plannen aan om de doelen van het Parijs-akkoord te halen en stelde zichzelf tot doel dat eigen gebouwen energielabel A moeten hebben in 2023 en Paris Proof moeten zijn in 2030. De Paris Proof-norm van de Dutch Green Building Council is een duurzaamheidsnorm voor energieverbruik. Dit mag maximaal 50 kWh/m2/jaar* zijn voor een kantoorgebouw. Om aan deze norm te voldoen worden in totaal 12.000 m2 zonnepanelen geplaatst op het dak, wat gelijk staat aan twee voetbalvelden. Daardoor vermindert het energieverbruik met 75% ten opzichte van het bestaande gebouw.

Kenmerkend voor de herontwikkeling is het hergebruik van bestaande materialen. Aangezien circulariteit een speerpunt is voor ABN AMRO, zal EDGE veel bestaande elementen van het kantoorgebouw terug laten komen in de uitbreiding.

Lees verder op ABNAMRO.nl of EDGE.tech

 

*Inmiddels is de norm voor kantoren bijgesteld naar 70kWh GO 

DGBC-partners

ABN AMRO | EDGE Technologies

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2